Kalotaszegi Néptáncfesztivált szerveztek Bánffyhunyadon
Pünkösdi táncünneppel zárták az évet az ifjú táncosok
Pünkösdi táncünneppel zárták az évet az ifjú táncosok
Vissza

Kalotaszegi Néptáncfesztivált szerveztek Bánffyhunyadon

Igazi ünnepi hangulat lengte be Bánffyhunyad utcáit Pünkösd hétfőjén. Büszkeség töltötte el szívünket, örült a lelkünk, amikor a város utcái megteltek gyönyörű, színes kalotaszegi népviseletbe öltözött gyermekekkel, ifjakkal és az őket kísérő családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel. A Bánffyhunyadi Művelődési Ház adott helyet a táncévzáró III. Kalotaszegi Néptáncfesztiválnak, amelyet a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület és a Bánffyhunyadi Vlegyásza Szakképző Líceum szervezett.

BOLDIZSÁR TÜNDE-JUTKA

„Az elmúlt évben szinte minden hónapra jutott egy-egy előadás a Suhancosoknak, amellyel megmutathattuk, hogy táncolunk, énekelünk… vagyunk” – fogalmazott megnyitó beszédében Kis Magdolna, a bánffyhunyadi Suhanc Néptánccsoport vezető oktatója, a Vlegyásza szakképző aligazgatója, a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület elnöke. Az oktató a Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Kallós Zoltán néprajzkutatót idézte, aki azt vallotta, hogy „addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk. Ez a kultúra őrzött meg minket ezer éven át Európában, ezeket a hagyományokat kötelességünk éltetni és továbbadni a következő nemzedékeknek”. „Örülök annak, hogy ezeknek a gyerekeknek a lelkében sikerült elhinteni a magjait ennek a kultúrának és bízom benne, hogy szárba szökken majd és megérik a gyümölcse. Megmaradunk, miközben az együtt éneklés, a tánc fizikai tartást, egyfajta fellépést, önbizalmat ad. Olyan személyiségformáló erővel bír, amely nehezen pótolható mással” – mondta. A fesztivált köszöntötte városunk alpolgármestere, Búzás Fekete Mária is.

A helyi és környékbeli néptánccsoportokon kívül az anyaországból is érkeztek fellépők. A helyi Apró Suhanc, a Suhanc Utánpótlás és a Suhanc Néptánccsoport táncosainak produkciója mellett a közönség a magyarországi Derecskéről, a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pántlika Néptánccsoportja fiataljainak gyönyörű táncát láthatta. Hajdúsági és Galga-menti játékokat és táncokat adtak elő. A Körösfői Ríszegvirág Néptánccsoport is fellépett, Kalotaszegi (Nádasmenti) táncokkal emelték az előadás színvonalát, kalotaszegi legényest adtak elő.

A zenei kíséretet Varga István-Kiscsipás és zenekarának többi tagja biztosította. Szintén ők zenéltek az előadás utáni táncházban, a Zöld Fa vendéglőben, ahol a jó hangulat és a tánc éjszakába nyúlóan folytatódott.

A fesztiválon külön műsorral léptek fel az iskola előkészítő osztályosai a Naphívogató és egyéb játékok című összeállításukkal. Az első és második osztályosok Párkereső játékokat adtak elő. A harmadik és negyedikesek a Gyermeklakodalmas Pünkösd alkalmával című produkciót mutatták be. Pünkösd ünnepéhez kapcsolódó népszokásokkal ismerkedhettünk, a pünkösdi király és királyné választásával. A pünkösdi királyt és királynét össze is eskették a gyerekek humoros jelenet formájában.

Antal Éva, Bálint Zsolt és Mihály Kinga is néptáncra oktatja a bánffyhunyadi táncosokat. Mindannyian fontosnak tartják, hogy Erdély különböző tájegységeinek magyar táncai mellett a velük együtt élő románok tánckultúráját is megismertessék a gyerekekkel. Ezáltal arra nevelik őket, hogy elfogadóbbak, toleránsabbak legyenek nemzetük tagjai és más népek iránt, tisztelve nem csak a saját, hanem mások értékeit, kultúráját is. Ezért a legnagyobbak magyargorbói román táncokat is bemutattak a kalotaszegi mellett, büszkén magukra öltve a román népviseletet is, amit most sikerült a csoportnak beszerezni. Az előadást gyönyörű össztánc zárta, a színpad kicsinek bizonyult a több mint 120 gyereknek.

A rendezvény támogatásáért köszönet illeti a Bánffyhunyadi Városi Tanácsot és a Kolozs Megyei Tanácsot, valamint a magyar kormányt, amely ezáltal segíti a népi kultúra megmaradását.

„Ha táncolsz, élsz… ha élsz, táncolsz” – vallják a Suhancosok mottójukként Heidi Groskreutz gondolatait, és ezt érezni is lehetett az esemény hangulatán.

Borítókép: Lonay Arthur


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két új hulladékgyűjtő telephelyet ...
Álomvakáció a canzonetta, pizza, ...
Temesvár 30 - Tőkés László: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ