Kalotaszeg nőszövetségei találkoztak Gyaluban
Vissza

Kalotaszeg nőszövetségei találkoztak Gyaluban

Gyaluban szervezték a Kalotaszegi Református Egyházmegye Nőszövetségi találkozóját az elmúlt hétvégén. Az összejövetel körbejárandó és megszívlelendő témája ez alkalommal a család volt. A házigazdákkal együtt közel 200 fő vett részt a találkozón.

Áhítattal kezdődött a találkozó, ahol Nyeste Csaba, gyalui lelkipásztor hirdetett igét. Beszédében kiemelte: nagyon fontos megvédeni a család intézményét, hiszen ha az szétesik, a társadalom is szétesik. – A családok válságban vannak az individualizmus, materializmus és szekuralizáció miatt. Család nélkül a nemzet hanyatlik; összeomlik a gazdaság, hanyatlik a kultúra és a művelődés – fogalmazott. Véleménye szerint a mai Heródesek ugyanúgy szét akarják verni a családokat, mint Jézus születésének idején, de ha Isten szavára figyelünk, nem fenyegethet veszély. A lelkész néhány mondatban bemutatta a rendezvénynek otthont adó települést is, amelynek ma közel hétezer lakosából hatezer Gyaluban él, és ebből közel 600-an reformátusok, tizenegynéhányan katolikusok, a többiek pedig a román felekezetek sorait gyarapítják. Néhány szóban bemutatta a gyalui vár történetét is.
Kupa Melinda, a Kalotaszegi Református Egyházmegye Nőszövetségének elnöke és Lu­kács Manyika, az Erdélyi Református Egyházkerület Észak-Erdélyi Régiós Nőszövetségi elnök is köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntések sorát a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese, Vincze Minya István folytatta. Beszédében rámutatott: a mai családok elvesztették keresztény jellegüket, és imádkozni kell azért, hogy a keresztény modell megmaradjon. Egy ilyen család ismérve, hogy a tagok szívét a szeretet köti össze. Megköszönte a vendéglátók szervezői munkáját, és Isten gazdag áldását kérte további életükre, munkájukra, igyekezetükre.

A nőszövetségi találkozó fő előadását Családban élni napjainkban címmel Kovács Réka, pszichológus, pár- és családterapeuta, a Sapientia EMTE tanársegédje, ötgyerekes édesanya, református lelkész tartotta. Beszámolt néhány statisztikáról: Magyarországon sajnos a házasságok fele válással végződik. Romániában valamivel jobb a helyzet: itt csak az egyharmada, ami szintén magas aránynak számít. Ő mint terapeuta, a legtöbbet azzal tud segíteni a hozzá fordulóknak, hogy harmadik félként belép az életükbe, és segíti őket a kommunikációban. A legnagyobb probléma a házasságok zátonyra futásában, hogy a házaspá­rok naponta érdemben átlagosan csak 4 percet kommunikálnak egymással, ami nagyon kevés a jó házasság fenntartásához. Tanácsa szerint hetente legalább 1,5 órát töltsenek együtt kettesben, és 2-3 havonta 1-2 napra utazzanak el valahová, ahol csak egymással foglalkoznak. Továbbá ezenfelül a párok számára fontos kell legyen az elköteleződés, a lojalitás, az összetartás, a tisztelet, egymás értékelése és megbecsülése. Véleménye szerint nem csak érzelmi alapon kell házasságot kötni, hanem állandóan szem előtt kell tartani, hogy elköteleződtek egymás mellett. A fenti szempontokat szem előtt tartva főleg Istent kell harmadik félnek behívni a házasságba, és imádkozni, hogy ő adjon bölcs gondolatokat, megoldási javaslatokat. Ha mindezeket szem előtt tartják, a házasságok jóval nagyobb része működhet sikeresen.
A gyakorlati tanácsokban is gazdag előadás után a szervezők szépirodalmi összeállítással kedveskedtek a résztvevőknek. Család: fény, meleg, nyugalom címmel Kilyén Ilka, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett marosvásárhelyi színművésznő, és lánya, Ritziu Ilka Krisztina színésznő tolmácsolta a témához kapcsolódó műveket.  
A kihelyezett perselyben összegyűlt adományokkal a szervezők Pataki Boróka, Pataki Levente bogártelki lelkipásztor lányának műtétjét támogatták.

Becske Adrienn

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában tavaly több menedékkérelmet ...
Európai és kínai együttműködéssel ...
Izgalmas előadások és művészeti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Nehéz lesz orvosként dolgozni műszaki ...
  • Látszólag
  • Egyetemi házasság
  • Nem hiába
  • Killyéni-emlékverseny: nagy harc ...