Kalotaszeg nőszövetségei találkoztak Gyaluban
Vissza

Kalotaszeg nőszövetségei találkoztak Gyaluban

Gyaluban szervezték a Kalotaszegi Református Egyházmegye Nőszövetségi találkozóját az elmúlt hétvégén. Az összejövetel körbejárandó és megszívlelendő témája ez alkalommal a család volt. A házigazdákkal együtt közel 200 fő vett részt a találkozón.

Áhítattal kezdődött a találkozó, ahol Nyeste Csaba, gyalui lelkipásztor hirdetett igét. Beszédében kiemelte: nagyon fontos megvédeni a család intézményét, hiszen ha az szétesik, a társadalom is szétesik. – A családok válságban vannak az individualizmus, materializmus és szekuralizáció miatt. Család nélkül a nemzet hanyatlik; összeomlik a gazdaság, hanyatlik a kultúra és a művelődés – fogalmazott. Véleménye szerint a mai Heródesek ugyanúgy szét akarják verni a családokat, mint Jézus születésének idején, de ha Isten szavára figyelünk, nem fenyegethet veszély. A lelkész néhány mondatban bemutatta a rendezvénynek otthont adó települést is, amelynek ma közel hétezer lakosából hatezer Gyaluban él, és ebből közel 600-an reformátusok, tizenegynéhányan katolikusok, a többiek pedig a román felekezetek sorait gyarapítják. Néhány szóban bemutatta a gyalui vár történetét is.
Kupa Melinda, a Kalotaszegi Református Egyházmegye Nőszövetségének elnöke és Lu­kács Manyika, az Erdélyi Református Egyházkerület Észak-Erdélyi Régiós Nőszövetségi elnök is köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntések sorát a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese, Vincze Minya István folytatta. Beszédében rámutatott: a mai családok elvesztették keresztény jellegüket, és imádkozni kell azért, hogy a keresztény modell megmaradjon. Egy ilyen család ismérve, hogy a tagok szívét a szeretet köti össze. Megköszönte a vendéglátók szervezői munkáját, és Isten gazdag áldását kérte további életükre, munkájukra, igyekezetükre.

A nőszövetségi találkozó fő előadását Családban élni napjainkban címmel Kovács Réka, pszichológus, pár- és családterapeuta, a Sapientia EMTE tanársegédje, ötgyerekes édesanya, református lelkész tartotta. Beszámolt néhány statisztikáról: Magyarországon sajnos a házasságok fele válással végződik. Romániában valamivel jobb a helyzet: itt csak az egyharmada, ami szintén magas aránynak számít. Ő mint terapeuta, a legtöbbet azzal tud segíteni a hozzá fordulóknak, hogy harmadik félként belép az életükbe, és segíti őket a kommunikációban. A legnagyobb probléma a házasságok zátonyra futásában, hogy a házaspá­rok naponta érdemben átlagosan csak 4 percet kommunikálnak egymással, ami nagyon kevés a jó házasság fenntartásához. Tanácsa szerint hetente legalább 1,5 órát töltsenek együtt kettesben, és 2-3 havonta 1-2 napra utazzanak el valahová, ahol csak egymással foglalkoznak. Továbbá ezenfelül a párok számára fontos kell legyen az elköteleződés, a lojalitás, az összetartás, a tisztelet, egymás értékelése és megbecsülése. Véleménye szerint nem csak érzelmi alapon kell házasságot kötni, hanem állandóan szem előtt kell tartani, hogy elköteleződtek egymás mellett. A fenti szempontokat szem előtt tartva főleg Istent kell harmadik félnek behívni a házasságba, és imádkozni, hogy ő adjon bölcs gondolatokat, megoldási javaslatokat. Ha mindezeket szem előtt tartják, a házasságok jóval nagyobb része működhet sikeresen.
A gyakorlati tanácsokban is gazdag előadás után a szervezők szépirodalmi összeállítással kedveskedtek a résztvevőknek. Család: fény, meleg, nyugalom címmel Kilyén Ilka, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett marosvásárhelyi színművésznő, és lánya, Ritziu Ilka Krisztina színésznő tolmácsolta a témához kapcsolódó műveket.  
A kihelyezett perselyben összegyűlt adományokkal a szervezők Pataki Boróka, Pataki Levente bogártelki lelkipásztor lányának műtétjét támogatták.

Becske Adrienn

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Háááló!
Hippokratész esküje
VIDEÓINTERJÚ - Wizz Air: két új járat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ