JZSUK:„Legyünk nyitottak, mert a nyíltlétezés kincs”
Vissza

JZSUK:„Legyünk nyitottak, mert a nyíltlétezés kincs”

Újraindításának 25. és a beindításától számolt 460. tanévét nyitotta meg ma reggel a János Zsigmond Unitárius Kollégium a belvárosi unitárius templomban, ahol elsőként Solymosi Zsolt aligazgató, iskolalelkész kérte isten áldását a tanévkezdőkre. Popa Márta iskolaigazgató elárulta: amikor ünnepi beszédét fogalmazta, gondolatai lecövekeltek a nyitás szónál.  – Mit is jelent nyitni, kinyitni, megnyitni, nyitottá válni, vagy egyszerűen csak nyílni… mint a virág csak úgy bele a világba – elébe állni bárminek, ami jön, ami jönni akar, aminek jönnie kell. Vagy benne van a nyíl szó is. Számunkra adott már a kitűzött cél, már felajzották az íjat és a nyílvesszőnk úton van. Legyünk nyitottak, még nyitottabbak, ne féljünk, attól, hogy sebezhetővé válunk közben. Tudjuk, hogy amikor jobban nyitunk a környezetünkre több olyan helyzettel, emberrel is találkozhatunk, amelyek meglephetnek bennünket. Ha nyitottak vagyunk, megnő a világ, kitárulnak a lehetőségek, megtapasztalható az ősbizalom. A nyitottság maga az élet, a nyíltlétezés kincs, amelynek átélésével megszabadulhatunk félelmeinktől és akkor bátrak leszünk, ha már bátrak vagyunk, akkor merünk bízni egymásban, a világban, abban, amit mi itt közösen – szülők, tanárok – a gyermekekért, és az ő egészséges fejlődésükért, a bennük rejlő képességek és lehetőségek kiaknázásáért teszünk – fogalmazott az iskolaigazgató.

Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök ünnepi beszédében rámutatott: feszültséggel és izgalommal tölti meg a bágyadt, napsütéses szeptemberi napokat a tanévnyitás. – A latin scola szó jelentése tudományos kutatás, de szerintem ennél sokkat többet jelent, hiszen alma mater is egyben. A szív és értelem háza, keresés és megtalálás otthona, emberműhely. Az építésnek egyszerre két irányba kell történnie, a testet és lelket is gyarapítani kell. A tudomány és hit egymást nem kizárja, hanem kiegészíti – fogalmazott a püspök.

Furu Árpád az unitárius egyház építészeti és turisztikai tanácsadója, a szülőbizottság elnöke hangsúlyozta: az eredmények igazolják, hogy alázattal, tehetséggel és kitartással végzik a munkájukat az unitárius kollégiumban. – A tanügyi rendszer gyakran és előreláthatatlan módon változik. Olykor vannak számunkra pozitív változások is, mint például, hogy az ötödik osztályosok idegen nyelvként tanulják a román nyelvet – mutatott rá Furu, majd egykori tanárát idézte, aki szerint a kisebbségben élőknek kétszer annyit kell tanulniuk, mint a többség. Ehhez kívánt sok erőt, egészséget és kitartást az új tanévben.

A tanévnyitón verset mondott Rácz István és Csete Botond előkészítő osztályos diák, emellett a befogadás és gondoskodás jeleként a kisebbek virágkoszorút, a nagyobbak pedig egy, az iskola rendszabályzatát tartalmazó mappát vehettek át. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíkszeredai Régizene Fesztivál ...
Tüntetéssel fogadták Tăriceanut ...
Kortárs interetnikus művészeti tábor ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ