JZSUK:„Legyünk nyitottak, mert a nyíltlétezés kincs”
Vissza

JZSUK:„Legyünk nyitottak, mert a nyíltlétezés kincs”

Újraindításának 25. és a beindításától számolt 460. tanévét nyitotta meg ma reggel a János Zsigmond Unitárius Kollégium a belvárosi unitárius templomban, ahol elsőként Solymosi Zsolt aligazgató, iskolalelkész kérte isten áldását a tanévkezdőkre. Popa Márta iskolaigazgató elárulta: amikor ünnepi beszédét fogalmazta, gondolatai lecövekeltek a nyitás szónál.  – Mit is jelent nyitni, kinyitni, megnyitni, nyitottá válni, vagy egyszerűen csak nyílni… mint a virág csak úgy bele a világba – elébe állni bárminek, ami jön, ami jönni akar, aminek jönnie kell. Vagy benne van a nyíl szó is. Számunkra adott már a kitűzött cél, már felajzották az íjat és a nyílvesszőnk úton van. Legyünk nyitottak, még nyitottabbak, ne féljünk, attól, hogy sebezhetővé válunk közben. Tudjuk, hogy amikor jobban nyitunk a környezetünkre több olyan helyzettel, emberrel is találkozhatunk, amelyek meglephetnek bennünket. Ha nyitottak vagyunk, megnő a világ, kitárulnak a lehetőségek, megtapasztalható az ősbizalom. A nyitottság maga az élet, a nyíltlétezés kincs, amelynek átélésével megszabadulhatunk félelmeinktől és akkor bátrak leszünk, ha már bátrak vagyunk, akkor merünk bízni egymásban, a világban, abban, amit mi itt közösen – szülők, tanárok – a gyermekekért, és az ő egészséges fejlődésükért, a bennük rejlő képességek és lehetőségek kiaknázásáért teszünk – fogalmazott az iskolaigazgató.

Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök ünnepi beszédében rámutatott: feszültséggel és izgalommal tölti meg a bágyadt, napsütéses szeptemberi napokat a tanévnyitás. – A latin scola szó jelentése tudományos kutatás, de szerintem ennél sokkat többet jelent, hiszen alma mater is egyben. A szív és értelem háza, keresés és megtalálás otthona, emberműhely. Az építésnek egyszerre két irányba kell történnie, a testet és lelket is gyarapítani kell. A tudomány és hit egymást nem kizárja, hanem kiegészíti – fogalmazott a püspök.

Furu Árpád az unitárius egyház építészeti és turisztikai tanácsadója, a szülőbizottság elnöke hangsúlyozta: az eredmények igazolják, hogy alázattal, tehetséggel és kitartással végzik a munkájukat az unitárius kollégiumban. – A tanügyi rendszer gyakran és előreláthatatlan módon változik. Olykor vannak számunkra pozitív változások is, mint például, hogy az ötödik osztályosok idegen nyelvként tanulják a román nyelvet – mutatott rá Furu, majd egykori tanárát idézte, aki szerint a kisebbségben élőknek kétszer annyit kell tanulniuk, mint a többség. Ehhez kívánt sok erőt, egészséget és kitartást az új tanévben.

A tanévnyitón verset mondott Rácz István és Csete Botond előkészítő osztályos diák, emellett a befogadás és gondoskodás jeleként a kisebbek virágkoszorút, a nagyobbak pedig egy, az iskola rendszabályzatát tartalmazó mappát vehettek át. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Arte is támogatja Enyedi Ildikó új ...
Végeztek a Csonkatorony kiállítási ...
A Moldovai Köztársasággal történő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ