Juncker „elfogadhatatlannak” tartja az élelmiszerek kettős mércéjét
Vissza

Juncker „elfogadhatatlannak” tartja az élelmiszerek kettős mércéjét

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke „elfogadhatatlannak” minősítette az élelmiszerek kettős mércéjét az Európai Unión belül a kelet-közép-európai államok – köztük Románia – kritikái nyomán. Közölte: a testület támogathatja a témában zajló vizsgálatokat.

Juncker csütörtökön találkozott Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, és az élelmiszerek kapcsán tapasztalt kettős mérce volt az egyik felvetett téma.

„Tudjuk, hogy Szlovákia és több ország számára ez nagy gondot jelent. A szlovák fogyasztóknak ugyanolyan minőségű termékekhez van joguk. Nem tetszik nekem, hogy lehetnek egyfajta másodrangú állampolgárok Európában. Dolgozunk a dolgok orvoslásán, ez európai probléma, nem csupán szlovák. Minden állampolgárnak egyenlő jogai vannak, ugyanis egyenlő méltóságuk van” – idézi az EB-elnököt az EUObserver és az Euronews.

„Folytatjuk az intézkedéseket, közös szándék, hogy felszámoljuk a diszkriminációt az élelmiszerek forgalmazása terén. (…) A jelenlegi helyzet teljes mértékben elfogadhatatlan” – jelentette ki Juncker az AFP szerint.

Robert Fico úgy értékelt, hogy a Junckerrel folytatott egyeztetés „legfontosabb eredménye”, hogy az Európai Bizottság elismeri, létezik „egy súlyos gond”, és a vádak „egyáltalán nem nevetségesek”.

A visegrádi országok korábban jelezték, hogy a Kelet-Európában forgalmazott termékek gyengébb minőségűek, mint a nyugatiak.

Laboratóriumi vizsgálatok alapján kilenc termék esetében találtak eltérést a bukaresti hatóságok a Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott azonos termékek összevetése következtében – jelentette be szerdán a mezőgazdasági minisztérium.

A magyarországi élelmiszerbiztonsági hatóság közben azt jelezte, hogy egyes cégek ugyanúgy reklámoznak bizonyos termékeket, mint Nyugat-Európában, ám Magyarországon gyengébb minőségű hozzávalókat alkalmaznak.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ