Júliustól kötelezővé válik a szelektív hulladékgyűjtés
Vissza

Júliustól kötelezővé válik a szelektív hulladékgyűjtés

Az uniós rendelkezéseknek megfelelően július 1-jétől Kolozsváron is új hulladékkezelési politika lép érvénybe. Ezentúl már nemcsak kétféle – háztartási és száraz – hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok, hanem a lebomló hulladékok mellett szelektíven gyűjtik be a papír, karton, műanyag, üveg és fémhulladékot is. A lakónegyedekben színes, vagy jelzéssel (felirattal) ellátott szeméttárolókba dobható el a szelektíven gyűjtött hulladék, a háznegyedekben, belvárosban élők számára színes, áttetsző zsákokat biztosítanak a hulladékelszállító vállalatok. Minden hulladéktípushoz külön szín társul, a karton- és papírhulladékot kék színű, a műanyagot és fémet sárga színű, az üveget zöld színű, illetve a lebomló, háztartási hulladékot fekete színű műanyagzsákba vagy kukába kell gyűjteni.

A négyosztatú hulladékot külön időpontokban, külön hulladékszállító kocsikkal hordják el. A hulladékgyűjtési programot a polgármesteri hivatal honlapján (primariaclujnapoca.ro) lehet megtekinteni, ugyanitt valós időben az is követhető, hol tartózkodik a szemétszállító kocsi.

Műanyag/fém hulladék gyűjtése: a sárga konténerbe vagy szemeteszsákba a következőhulladékok kerülhetnek: konzervek, műanyag üvegek és dobozok, tetrapack dobozok, műanyagfólia, műanyagpohár, műanyagedények, műanyagcserepek, műanyagtálcák, polisztirén csomagolások. Figyelem: a szennyezett fém- és műanyagtárgyak nem újrahasznosíthatók!

Vegyes hulladék gyűjtése: vegyes hulladéknak számít minden olyan hulladék, amely nem újrahasznosítható. Ezt a típusú hulladékot fekete zsákokba/konténerekbe kell gyűjteni. Ezek a hulladékok lehetnek ételmaradékok (növényi, állati eredetű hulladék), kezelt fa, porszívózacskó tartalma, pelenka, porcelán. Minden egyéb olyan hulladékot is a fekete zsákba kell tenni, amely szennyezés miatt nem újrahasznosítható.

Üveghulladék gyűjtése: az üveghulladék – befőttesüvegek, üvegek – a zöld szeméttárolóba vagy zsákba kerül. Kidobás előtt az üvegeket ki kell mosni. A hőálló edények, a porcelán, a tükör vagy ablaküveg vegyes hulladéknak minősül. 

Papír/karton hulladék gyűjtése: a papír- és a kartonhulladék – újságok, magazinok, dokumentumok, kartondobozok, borítékok – a  kék színű hulladéktárolóba vagy zsákba gyűjtendő. A nagyméretű papír vagy kartonhulladékot összehajtogatva kell eldobni. A szennyezett papír nem újrahasznosítható.

Speciális hulladéktípusok

Zöldövezet karbantartásából származó hulladék: a zöldövezet karbantartásából származó hulladékokat – lombot, lekaszált füvet – a lakótársulások környékére, autóval megközelíthető közterületre kell letenni. A fák metszését az erre kijelölt időszakban kell elvégezni. A metszési szándékot jelezni kell a polgármesteri hivatal zöldövezetekért felelős szolgálatánál a 0264 596 030-ás (belső szám: 4440), vagy a 984-es (a polgármester telefonszáma) vagy pedig a  0264 955-ös (helyi rendőrség) telefonszámon. A házban lakók saját költségen, erre specializálódott cégekkel szállíttathatják el a zöld hulladékot.

Nagyméretű hulladékok, lomok: a nagyméretű lom – bútor, ajtó- vagy ablakkeret –  ingyen elszállíttatható az önkormányzat által meghirdet lomtalanítási időszakban. Más alkalommal kidobott nagyméretű hulladék csak a tulajdonos költségén szállíttatható el. 

Építkezési hulladék: az építkezési törmelékek, bontásból fennmaradó építőanyagok esetében is változik a hulladékkezelési szabályzat: 2020 végéig országos szinten az építkezési hulladéknak legalább a 70%-át kell újrahasznosítani, a begyűjtést, elszállítást, megsemmisítést csak erre vonatkozó engedéllyel rendelkező cégek, vállalatok végezhetik el. Figyelem: az építkezésből származó hulladékok nem tárolhatók a hulladékgyűjtő pontok közelében. Az építkezési hulladékok a tulajdonos költségén szállíttathatók el. Éppen ezért az építkezés megkezdése előtt értesíteni kell a hulladékkezelő céget, hogy megfelelő konténert biztosíthasson a munkálatok során keletkező hulladék számára.

Háztartási gépek és egyéb elektromos vagy elektronikus szerkezetek: ezeknek a gépeknek, berendezéseknek az elszállításáról a hulladékkezelő vállalat gondoskodik. Ezeket a gépeket a hulladékgyűjtő pontoknál vagy az erre a célra kijelölt speciális gyűjtőpontoknál kell elhelyezni. Ez utóbbi gyűjtőpontoknál minden hónap utolsó szombatján 9 és 13 óra között helyezhetők el a kidobandó gépek, berendezések. Ezek a gyűjtőpontok a következők: Bucsony/Bucium – a közszállítási vállalat (CTP) garázsa közelében; sportcsarnok; Meteor utca – Csillagvizsgáló/ Observatorului utca 107.; János Zsigmond/Bobâlnei utca 62-64.; Ira piac, Május 1 tér –  SIGUREC hulladékgyűjtő állomások (itt minden nap le lehet adni a háztartásik gépet, berendezést).

Szelektív hulladékgyűjtés elmulasztása esetén kiróható bírságok: magánszemélyeknek 1000- 2000 lej, jogi személyeknek 20-40 ezer lej. A hulladékkezelő vállalatok elérhetősége: Brantner Vereș vállalat 0364 999, Rosal Grup vállalat 0264 987.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Laurenţiu Ţenţ az Országos ...
Bajnokok Ligája: tíz csapat küzd hat ...
Amikor kinő a zöld a tetőn: közösségi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ