Júliusban szervezik a felvételit a BBTE képzéseire
Kevesebb hely a mesteri és doktori képzésre jelentkezőknek
Kevesebb hely a mesteri és doktori képzésre jelentkezőknek
Vissza

Júliusban szervezik a felvételit a BBTE képzéseire

Mivel a tanügyminisztérium alig áprilisban közölte a Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetőségével, hogy csökkenti az egyetemi helyek számát, emiatt idén kissé megkésve ismertethették a 2018/2019-felvételivel kapcsolatos tudnivalókat – tájékoztatta ma a sajtót Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese. Elmondta: hiába próbálták meg elérni, hogy legalább annyi helyet kapjanak idén is, mint az előző tanévben, eddig ez nem sikerült, így az 2018/2019-es tanévben 29 alapképzéses, 200 mesteri tagozatos és 42 doktori hellyel kevesebb lesz az egyetemen. De még így is többezer román, magyar, német, francia és angol tannyelvű alap- és magiszteri képzésekre jelentkezhetnek a középiskolát befejező vagy az egyetemi tanulmányaikat folytatni kívánó diákok július 11–29. között. Az alapképzéses programok közül 72 zajlik magyar nyelven, és ezekre összesen 1903 magyar felvételizhet. A helyek csökkentése csak a magiszteri és doktori képzések esetén okoz változásokat, tudtuk meg.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem az ősszel kezdődő tanévre 4958 tandíjmentes, több mint 9300 tandíjas és 2700 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdet meg az alapképzésekre jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül 60 helyre roma nemzetiségűek jelentkezhetnek, 161 helyre vidéki iskolák végzősei, amennyiben sikeresen teljesítik a felvételi követelményeit, 168 helyre pedig határon túli román nemzetiségű diákok felvételizhetnek, amennyiben román tannyelvű képzésre jelentkeznek. Ezek mellett pedig további 5 helyet különítettek el fogyatékkal élő személyek számára és 179 helyet osztottak a prioritással rendelkező szakterületeket lefedő képzésekre. A prioritást élvező szakterületekről a kormány döntött, ilyen szak például számítástechnika, digitális média, környezettudományok – tette hozzá a rektorhelyettes.

A frissen érettségiző diákok összesen 244 alapképzéses szak közül választhatnak, amelyek közül 206 nappali, 38 távoktatási vagy csökkentett látogatású képzés. Két új alapképzési szakot vezetnek be a következő tanévtől: a Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon a Környezeti menedzsment és könyvvizsgálat (román nyelven), illetve a Történelem és Filozófia Karon a Biztonsági tanulmányok szakot (román nyelven).

Az egyetemnek román, magyar, német, illetve angol és francia tannyelvű képzései vannak, az alapképzéses programok közül 72 zajlik magyar nyelven, és ezekre összesen 1903 magyar felvételizhet sikeresen.

Soós Anna hangsúlyozta: az alapképzés esetén az elvesztett 29 hely nem fog érződni, a helyek csökkentése csak a magiszteri és doktori képzések esetén okoz változásokat.

– A mesteri képzések esetében mind a 21 karon egyenlő mértékben vágtuk meg a helyek számát, így a helyek csökkentése minden kar esetében érződni fog. Viszont kevesebb helyet vettünk el a nagy érdeklődésnek örvendő képzésektől – közölte a rektorhelyettes.

Így az ősszel kezdődő tanévben összesen 3382 tandíjmentes, 6218 tandíjas helyet hirdet meg magiszteri képzésre az intézmény. A tandíjas helyekből elkülönítettek 268 helyet a prioritást élvező szakterületek számára, 18 helyet a roma etnikumúak számára és 82 helyet a határon túli románok számára.

Összesen 222 mesteri program lesz a következő tanévben az egyetemen, ebből 202 nappali képzés és 20 távoktatásos vagy csökkentett látogatású. A mesteri programok közül 38 zajlik magyar nyelven, ezeken összesen 482 helyet hirdettek meg, derült még ki a sajtótájékoztatón.

A magiszteri képzések sorát négy új szakkal bővítené a BBTE: Tantervmenedzsment (román nyelven) a Pszichológia és Neveléstudományok Karon, Korszerű informatikai rendszerek: modellezés, tervezés, fejlesztés (német és angol nyelven) a Matematika és Informatika Karon, Ökumenikus egyházzene (magyar nyelven) a Református Tanárképző Karon, illetve Interaktív digitális művészetek (angol nyelven) a Színház és Televízió Karon.

Soós Anna kiemelte: azok, akik tandíjas helyre kerülnek az idei felvételin, az első év befejezése után átkerülhetnek tandíjmentes helyre, hiszen minden év végén újra rangsorolják a diákokat tanulási eredményeik alapján. Így arra bíztatja a diákokat, hogy jelentkezzenek tandíjas helyre is. „A helyek újraelosztása viszont a doktori képzés esetében nem érvényes, aki fizetéses helyre jutott be, ösztöndíjjal vagy anélkül, három évig tandíjas helyen marad” – tette hozzá.

A felvételivel kapcsolatban a rektorhelyettes elmondta: 2012-ben kezdte el az egyetem saját felvételi rendszerét kialakítani, azzal a céllal, hogy az intézmény mérje fel, hogy egy-egy diák mennyire felel meg az egyetem elvárásainak. A kezdeményezést viszont nem minden szakon vezették be, van ahol, még mindig az érettségi eredmények a mérvadóak.

A nyári felvételi július 11–29. között zajlik, ez idő alatt lehet beiratkozni a szakokra, kell letenni a felvételi vizsgát, és visszaigazolni a helyeket. A felvételivel kapcsolatos információ magyar nyelven elérhetőek a www.admitere.ubbcluj.ro/hu weboldalon.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ