Július közepén kezdődik a 29. Művészetek Völgye fesztivál
Vissza

Július közepén kezdődik a 29. Művészetek Völgye fesztivál

A 29. Művészetek Völgye idén július 19. és 28. között várja a kikapcsolódni és feltöltődni vágyókat a Balaton melletti három településen, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigándpetenden. Az előző évekhez hasonlóan lesznek koncertek, színházi előadások, hangversenyek, irodalom, gyerekprogramok, beszélgetések.

A fesztivál idei nagy vállalkozása a műanyagszemét csökkentése, ennek érdekében bevezetik az újrapohár rendszert, a vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, és még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek el a három településen. A fesztiválozóknak pedig ajánlják, hogy hozzanak magukkal saját poharat, tányért, evőeszközöket, és abba kérjék az ételeket, italokat. A Völgy udvaraiban, programjaiban is visszaköszön a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A klímaváltozásról értekezik az NFFT, a V4SDG és az EIT Climate-Kic, workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly, a Jane Goodall Intézet, és Varga Livius előadását vagy Kollár-Klemencz László kiállítását sem érdemes kihagyni.

A Panoráma Színpadon több nemzetközi előadó is fellép majd, itt ad koncertet a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen, Boban Markovic Orkestar vendége pedig Palya Bea lesz. Színpadra lép még az Anna and the Barbies, a Quimby, a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar. Lesz Random Trip és Hiperkarma, koncertet ad a Péterfy Bori & Love Band, a Margaret Island, a Kiscsillag, a 30Y, az Elefánt, a Vad Fruttik és az Irie Maffia. Fellép Dés László, vendége Básti Juli lesz, valamint fellép még a Budapest Bár is. A 10. születésnapját ünneplő Szabó Balázs Bandájának pedig a Modern Art Orchestrával lesz közös koncertje.

A Völgy programjainak kiemelkedő részét adó udvarokban mindenki megtalálja majd az érdeklődésének leginkább megfelelőt. A Kaláka Versudvar vezetője idén is Lackfi János lesz, a Völgy utolsó napján a Versudvar zárókoncertjét az 50 éves Kaláka adja, vendégük lesz Huzella Péter és Mikó István. A KenderKertben egy új kezdeményezés indul, melynek célja az ismeretterjesztés beszélgetésekkel és mesterség bemutatókkal. A Harcsa Veronika Udvarban minden nap jógával indul, a Highlights of Hungary a leginspirálóbb történeteivel lesz jelen, a kicsiket ringató foglalkozás, a nagyokat énekes workshop várja, fellép a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, a The KHAT, Matthew Mitchell, a Montreux-i jazzverseny győztese és a Modern Art Orchestra. A Muharay Udvarba érkezik Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Bognár Szilvia, Balogh Kálmán, Novák Péter és az Etnofon. A Folk Udvar ebben az évben a fenntartó hagyomány témakörét járja körbe mesékkel, ételekkel, énekekkel, tánccal. Az Artjáróban a TEDx Danubia beszélgetései és a kutyabarat.hu kutyás programjai váltják egymást, a Társasjáték-Völgyben a legújabb társasjátékokat lehet kipróbálni.

Újcirkusz, tánc és nagyszabású előadások lesznek a Cirque du Tókertben, klasszikus zenéről tudhatnak meg többet a Papageno Klasszik programokon, a Hello Wood tábor új alkotásait pedig Csórompusztán tekinthetik majd meg a völgybe ellátogatók, július 20-án pedig útrakelnek ezek az alkotások és zenés ünnepi karnevál indul Vigántpetenden át egészen Kapolcsig.

Röviden: 35 helyszín és közel 1500 program várja idén a fesztiválozókat, környezettudatosabb felfogással, zöld programokkal, új helyszínekkel és sok-sok zenével.

Borítókép és fotó: BARAZSULY VIKTÓRIA ADRIENN (archív, 2018)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ