Július elsejétől kaphatjuk meg az uniós COVID-igazolványt
Vissza

Július elsejétől kaphatjuk meg az uniós COVID-igazolványt

Az uniós digitális COVID-igazolványt július 1-jétől lehet majd letölteni Romániában a certificat-covid.gov.ro internetes oldalról - nyilatkozta hétfőn Andrei Baciu.

Az egészségügyi minisztériumi államtitkár az Agerpres hírügynökségnek rámutatott: a certificat-covid.gov.ro oldalon létre kell hozni egy fiókot, majd a megadott e-mail címre érkező linkre kattintva tölthető le a COVID-igazolvány. Azok, akiknek nincs internet-hozzáférésük, családorvosuk vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság segítségével juthatnak hozzá a dokumentumhoz.

Kipróbáltuk, s a hivatkozás egyelőre nem működik.

A szakember hozzátette, létre fognak hozni egy hívóközpontot, amelyen jelezni lehet majd az esetleges problémákat, kivételeket, sajátos helyzeteket. Ugyanakkor július 1-jétől lesz egy hathetes átmeneti időszak, amely alatt mind a „klasszikus” oltási igazolvány, mind a digitális igazolvány használható lesz.

Baciu nyomatékosította, az uniós digitális COVID-igazolvány bevezetésével a cél az országok közötti mozgás megkönnyítése, a határátlépés egyszerűsítése. Az igazolvány - amely bizonyítékul szolgál arra, hogy tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni oltást, vagy átesett a betegségen az elmúlt 180 napban, vagy tesztet végeztetett, amelynek negatív lett az eredménye - tartalmazni fog egy, a hitelességét szavatoló QR-kódot, így a határnál csak ezt kell beolvasni, nem lesz szükség további ellenőrzésekre a dokumentumok hitelességét illetően.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ