Jövő héten szavazhatnak a kormánybuktatási kísérletről
Vissza

Jövő héten szavazhatnak a kormánybuktatási kísérletről

Felolvasták ma a bizalmatlansági indítvány szövegét a parlamentben. Az ellenzék főként a gazdasági helyzet miatt igyekszik pellengérre állítani a kormányt, de az igazságszolgáltatás és az oktatás helyzetét is szóvá tette. A kormánybuktatási kísérletről még nem lehet tudni, hogy mikor lesz pontosan szavazás.

Az ellenzék arra számított, hogy a törvényhozói testület két házának bizottsága kijelöli a bizalmatlansági indítvány elfogadásának ütemtervét, de csak a felolvasás időpontját tűzték ki, mára. A szöveg felolvasása meg is történt kisebb botrány mellett. Az ellenzéki honatyák kormányellenes jelszavakat tartalmazó papírokat emeltek a magasba, az ellenzék szövegét felolvasó Dan Vâlceanu ellenzéki képviselőt pedig a kormányoldal több honatyája lehurrogta.

Az ellenzék főleg amiatt volt elégedetlen, hogy a házbizottság már hétfőre kitűzte az indítvány felolvasását. Raluca Turcan liberális képviselőházi frakcióvezető szerint a kormányt 24 órával korábban kellett volna értesíteni a felolvasásról, hiszen a kabinet tagjainak is jelen kellene lenniük az ülésen. Ez nyilvánvalóan, tegnap nem valósulhatott meg a házbizottság által megállapított rövid határidő miatt. Szerdán a házbizottság ismét ülésezni fog és csak akkor tűzik ki az indítványról tartandó szavazás időpontját. Ez várhatóan átcsúszik a jövő hétre.

Az indítvány szövege szerint a PSD-ALDE koalíció rövid idő alatt káoszt okozott az oktatás, az egészségügy, az adózás, az igazságszolgáltatás és az infrastruktúra területén. Az ellenzék szerint a gazdasági növekedés jótékony hatásait érvénytelenítették a kormány populista és kaotikus intézkedései.  Az ellenzék szerint a kormány hazudott, hiszen jövő évtől nem nőnek a bérek, hanem legjobb esetben nem csökkennek, ezért „illegitimmé” vált Liviu Dragnea és Mihai Tudose kormánya. A kabinet „az emberekre és a vállalkozásokra is veszélyt jelent, és leváltása révén kerülhető el csak a katasztrófa, amely fele halad az ország”, olvasható az ellenzéki bizalmatlansági indítványban.

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök élesen bírálta Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt azért, hogy többszöri felszólítás és az alkotmánybíróság döntése ellenére sem hajlandó megjelenni a 2009-es elnökválasztás körülményeit górcső alá vevő parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Tăriceanu szerint Oana Florea, a bizottság elnöke helyesen járt el, hogy Tudorel Toader igazságügyi minisztert levélben kérte, intézkedjen az ügyben belátása szerint. A vizsgálóbizottság ezt az után kérte Toadertől, hogy Kövesi a negyedik meghívást is elutasította. Tăriceanu szerint meglehetősen súlyos, hogy Kövesi semmibe vette az alkotmánybíróság döntését.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarellenes óriásplakátok jelentek ...
Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast ...
A Fehér Házat "szomorúsággal tölti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ