Jóváhagyták a kolozsvári körgyűrű bekötőútjainak tervét
Vissza

Jóváhagyták a kolozsvári körgyűrű bekötőútjainak tervét

Az Országos Útügyi Infrastruktúrát Adminisztráló Társaság (CNAIR) jóváhagyta a Kolozsvár körgyűrűjéhez kapcsolódó bekötőutak tervét.

Múlt héten a helyi közigazgatási vezetők Bukarestbe utaztak, hogy megszerezzék a jóváhagyást a CNAIR-tól a kolozsvári lakónegyedeket és körgyűrűt összekapcsoló bekötőutak útvonalának tervéhez. Emil Boc polgármester elmondta: az állami hatóságok jóváhagyták a körgyűrűt a Szopori úttal, a Borháncs és a Frunzisului utcával összekötő utak projektjét.

„Örülök, hogy jóváhagyták a körgyűrű és a lakónegyedek közötti bekötőutakat. Pontosan meghatározták az útvonalat is, amiért köszönet illeti a szállításügyi minisztert a segítségért. Jóváhagyták a három legfontosabb bekötőút útvonalát, így a körgyűrű létrehozásakor ezeket is megépíthetjük” – magyarázta a polgármester.

A körgyűrű hossza 38 kilométer, és az Európai Bizottság 150 millió euróval támogatja a megvalósítását. A támogatást azonban 2023-ig el kell költeni, ezért Boc reméli, hogy a befektetést sikerül megvalósítani 2023 végéig. A projekt megvalósításának összköltsége meghaladja a 250 millió eurót.

Románia Szállításügyi Főterve szerint a körgyűrű 4 sávján zajlik a gépkocsiforgalom: 31,3 km hosszú utat kell megépíteni, 7,5 kilométeren pedig korszerűsíteni kell a meglévőt. A bekötőutak megépítése a projekt második szakaszában zajlik, hosszuk összesen eléri a 33,6 kilométert. Ebben az esetben is épülnek új utak, de korszerűsítik a meglévőket is.

„Óriási, talán történelmi jelentőségű ez a projekt, hiszen az ország uniós csatlakozását követően, most végre elkezdik a nagy léptékű infrastrukturális projektek megvalósítását. A pénz majd összegyűl hozzá, mert nincs deficitünk. Ez maga a pénzügyi mennyország, ha nevezhetem így, az államadósságra vonatkozó enyhítések és a deficit szinten tartása szempontjából. Eljött az ideje annak, hogy csökkentsük az unió és köztünk levő fejlesztési szakadékot, és itthon tartsuk a romániaiakat jól fizetett munkahelyek teremtésével – fogalmazott Emil Boc.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Osztrák Nagydíj: Bottas nyerte a nyári ...
Újra kinyitja kapuit a Louvre
I. liga, rájátszás: felső- és alsóházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ