Jön az álomiskola: meleg ebéd, kis létszám, ingyen színház
Ősztől léphet életbe az RMDSZ kezdeményezte oktatási törvénycsomag
Ősztől léphet életbe az RMDSZ kezdeményezte oktatási törvénycsomag
Vissza

Jön az álomiskola: meleg ebéd, kis létszám, ingyen színház

Az RMDSZ által kidolgozott átfogó oktatási törvénycsomagot fogadott el döntő házként a szenátus plénuma. A tervezetbe foglalt intézkedések a romániai magyar oktatást és az oktatási rendszer egészét érintik – hívta fel a figyelmet Cseke Attila. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hozzátette: a javaslatok a pedagógusokkal és szakszervezetekkel folytatott hosszas egyeztetések eredményei. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főosztályának ügyvezető alelnöke a Szabadságnak azt nyilatkozta: az osztálylétszámok módosítása erdélyi viszonylatban legalább 200 iskolát érint, és főleg ott lesz előnyös, ahol kevés a tanuló. Ugyanakkor az országban még senki nem tudja megmondani, hogy az elfogadott törvénymódosítást mikor fogják alkalmazni. A tanügyminisztérium szóvivője elutasította a nyilatkozattételt, mivel az államfő még nem hirdette ki a törvényt, és a szaktárca csak ezt követően dolgozza ki az alkalmazási módszertant.

A romániai magyar nyelvű oktatást is érintő fontos előírásokat tartalmazó törvénycsomagot fogadott el az RMDSZ kezdeményezésére a szenátus plénuma. Az RMDSZ hírlevelének tájékoztatása szerint a jogszabály az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. 

„Jelentősége van annak, hogy most döntött a plénum az RMDSZ tervezetéről, hiszen amennyiben az államelnök haladéktalanul kihirdeti azt, a rendelkezések már a következő iskolai évtől érvénybe léphetnek” – közölte Cseke Attila. 

Csökkentik a minimális osztálylétszámot

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője ismertette: a tervezet egyik legfontosabb rendelkezése, hogy csökkenti a minimális osztálylétszámot. Szórványvidéken és a vidéki iskolákban már tíz diákkal is indulhat magyar osztály, eddig ehhez legkevesebb tizenkét diákra volt szükség. 

Ugyanakkor az osztályok maximális létszáma is csökken annak érdekében, hogy a tanár kevesebb diákkal, hatékonyabban dolgozhasson. Elemiben eddig egy osztályban akár 25, gimnáziumban pedig 30 diák is lehetett. Az új előírások szerint elemiben a diákok száma nem haladhatja meg a 22-t, gimnáziumban pedig a 26-ot.

Cseke Attila tájékoztatása szerint a tanügyi kerettörvény azt is előírja, hogy a nyelvi kisebbségeknek joguk van a számarányos jelenlétre az oktatási intézmények vezetőségében. Ezt a törvény által szavatolt lehetőséget most kötelezővé teszi az új módosítás. 

Bölcsődei és óvodai oktatási újdonságok

Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke felhívta a figyelmet: a tervezet a bölcsődei és óvodai oktatásra, a délutáni iskolára (afterschool) és a melegebéd-programra vonatkozó előírásokat is tartalmaz. 

„A ma elfogadott tervezet pontosít az óvodai oktatást szabályozó törvényes kereten, és előírja: a dadát elismerik kisegítő személyzetként, és az ezzel kapcsolatos költségeket beleszámolhatják az óvoda költségvetésébe, megoldva ezzel a dadák fizetésének gondját” – részletezte a szenátor.

A tervezet ugyanakkor megoldást nyújt a szülők számára is, akik visszatérnének dolgozni a kétéves gyermeknevelési szabadságról, hiszen az elfogadott javaslat szerint különleges esetekben már kétéves kortól óvodába írathatják gyermekeiket.

A gyermekeiket egyedül nevelő szülők és a szociálisan hátrányos helyzetű családok előnyben részesülhetnek a bölcsődei beiratkozáskor. A javaslat előírja: különleges esetekben, a helyek függvényében az önkormányzat is módosíthat a beiratkozási kritériumokon úgy, hogy a munkába visszaálló egyedülálló szülő előnyben részesül majd a bölcsődei beiratkozásnál, amennyiben a helyek száma korlátozott. A bölcsődei és óvodai beiratkozáskor kiutalt havi 50 lejes értékjegyrendszerhez is hozzájárulhatnak a helyi önkormányza­tok. Az értékjegyeket a hátrányos helyzetű családok a szükséges ruházat, tanfelszerelés és élelmiszer beszerzésére költhetik.

Afterschool és melegétel-program

A módosítás előírja: 2030-ig az afterschool programot és a melegétel-programot kötelezően ki kell terjeszteni minden iskolára. Az RMDSZ módosítása lehetővé teszi, hogy a szülők kezdeményezésére is indítsanak úgynevezett délutániiskola-programot. Egyesületeket hozhatnak létre, amelyek délutáni oktatást bonyolítanak le, és más tanintézményekből érkező tanárok is taníthatnak ezeken a foglalkozásokon.

Kis létszámú osztály és nagyobb oktatói szabadság lesz / képünk illusztráció

A szaktárcának engedélyt és költségkeretet kell biztosítania minden olyan iskola számára, amely rendelkezik a szükséges feltételekkel ahhoz, hogy meleg ebédet nyújtson a diákoknak, azaz megteremtette a szükséges feltételeket egy étkezde működtetésére. Azokban az iskolákban, ahol nincs erre lehetőség, hideg élelmiszercsomagot kapnak a diákok. Az erre fordított, egy főre eső költség nem lehet 7 lejnél kisebb, a költségeket a minisztérium az önkormányzatnak utalja át, az önkormányzat pedig hozzájárulhat ehhez, amennyiben rendelkezik a szükséges fedezettel. 

Nagyobb oktatói szabadság

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a törvénytervezet egyik kidolgozója rámutatott: ez a törvénycsomag a szövetség által már több éve hangsúlyozott törekvéseire nyújt jogi megoldást.

„Csökkentettük az iskolai tananyagot, hiszen a jelenlegi rendszerben diákjaink túlterheltek. A mostani tanterv nem a gyermekek fejlődését és nevelését szolgálja hosszú távon, továbbá növeltük a tanár oktatási szabadságát a tanórákon” – fejtette ki. 

A Bihar megyei oktatási szakpolitikus szerint ezáltal az oktatónak jogilag is nagyobb szabadsága van, hogy az órákon a gyermekek felkészültsége és tudása szerint tanítson.

A törvénymódosítás megteremti annak a lehetőségét, hogy minden diák anyanyelvén, magyarul felvételizhessen az egyetemre, továbbá az iskolapszichológus foglalkozását szabályozó, sokat vitatott rendelkezésen is javít. Az elfogadott RMDSZ-es módosítás értelmében ezután az eddigi 800 diákhoz képest, minden 500 diák után alkalmaznak egy iskolapszichológust.

Többféle kedvezmény a diákoknak

Az RMDSZ által benyújtott törvénymódosítást a felsőházi szakbizottsági munkálatok alatt több pontban egészítették ki. Így a tervezet azt is előírja, hogy az eddigi 50 százalékos kedvezményhez képest az iskolások ezután ingyenesen utazhatnak a településen belüli tömegközlekedés járatain, illetve a megyén belül és a megyék között szállító, államilag működtetett autóbu­szokon és vonatokon. Az ingázó diákoknak évi 52 menettérti utazásra biztosít finanszírozást a szaktárca, amennyiben bentlakásban vagy albérletben laknak.
Ugyanakkor ingyenes múzeumi, színház- és operabelépőket, kulturális rendezvényekhez való hozzáférést biztosít az elfogadott törvénymódosítás.

A tervezetbe foglalt összes rendelkezés az állami, a felekezeti és az akkreditált magánoktatásra is vonatkozik. 
– Jelenleg senki nem tudja megmondani az országban, hogy mikor fogják alkalmazni a szenátus által elfogadott törvénymódosítást. Azt sem lehet tudni, hogy visszamenőleg alkalmazzák-e a törvényt. Például ha egy iskolában van két előkészítő osztály, ahol most maximális létszám van, de az új rendelkezés szerint létre lehetne hozni három osztályt, akkor mi történik? Új osztályok jönnek létre? Ha majd alkalmazni fogják, akkor 200 erdélyi iskolát érinthet. Az osztályok létszámának csökkentése ott lesz előnyös, ahol kevés a gyerek. Ha egy osztályban kevesebb a gyerek, akkor a pedagógus annál jobban figyel a tanítványaira, és az osztálytermet is jobban ki lehet használni. A törvénymódosítást jóvá kell hagynia az államfőnek, és meg kell jelenjen a Hivatalos Közlönyben. Ezt követően az oktatási minisztérium kidolgozza az alkalmazás módszertanát. Ezekről a részletekről a minisztérium dönt – nyilatkozta Magyari Tivadar. 

Az oktatási minisztérium szóvivője kategorikusan elutasította a nyilatkozattételt. Mindössze annyit mondott: „várjuk meg, amíg az államfő kihirdeti a törvényt, mert a minisztérium csak azután kezd hozzá a módszertan kidolgozásához”.

(Borítóképünk illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos a Kolozs Megyei ...
Két nap alatt 2533 új eset és 75 ...
Parkoló autókat rongáltak meg a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ