Johannis sérelmezi, hogy kevesebb pénz jutott a költségvetés-kiegészítéskor az állambiztonsági intézményeknek
Vissza

Johannis sérelmezi, hogy kevesebb pénz jutott a költségvetés-kiegészítéskor az állambiztonsági intézményeknek

Klaus Johannis államfő felfüggesztette kedden a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését. Az államfő azt nyilatkozta, hogy a kormánynak új költségvetéskiigazítás-tervezetet kell kidolgoznia, és meg kell magyaráznia azt is, hogy egy jelentős, pozitív költségvetés-kiegészítéskor miért vágott le az állambiztonsági intézmények büdzséjéből.

Az államfő hangsúlyozta: amikor az állambiztonság terén tevékenykedő intézmények költségvetéséről van szó, a CSAT láttamozása nem fakultatív jellegű ezekben az esetekben.

Johannis szerint a kormány augusztusban nyilvánosságra hozott költségvetéskiigazítás-tervezete lényegesen pozitív jellegű, és ennek ellenére, sokak meglepetésére, a kormány jelentős összegeket vont el az állambiztonság terén tevékenykedő intézményektől. Mivel  azonban nem volt egyetértés a tervezet kapcsán, így az nem kapta meg a CSAT jóváhagyását – magyarázta Johannis, aki ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti a CSAT ülését, mert véleménye szerint a költségvetés-kiigazításra szükség van, de nem lehet eltekinteni az intézmények közötti lojális együttműködés elvétől. “A CSAT ülésének felfüggesztésével lehetőséget teremtettünk a kormánynak, hogy újragondolja a költségvetés-kiigazítás tervezetét, hogy lemondjon arról, hogy megvágja az állambiztonsági intézmények büdzséjét, amit semmiképpen sem lehet egyszerű 'politikai fortélynak' nevezni, térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, az együttműködéshez, és amiként a helyzet normalizálódik, megkapja a CSAT belegyezését' – idézték az államfőt a hírügynökségek. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...
Nem szavaztak a kormányról - a testület ...
A tömegbe hajtott egy autós egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ