Johannis: Romániának le kell számolnia azzal a tévhittel, hogy túl sok fiatal jár egyetemre
A plágiumbotrányok lerombolják a hitelességet
A plágiumbotrányok lerombolják a hitelességet
Vissza

Johannis: Romániának le kell számolnia azzal a tévhittel, hogy túl sok fiatal jár egyetemre

A romániai felsőoktatási intézményeknek is segíteniük kell leszámolni azzal a tévhittel, hogy Romániában túl sok fiatal jár egyetemre - hangoztatta a hétfői egyetemi tanévnyitón Klaus Johannis államfő, hozzátéve: valójában az uniós tagállamok közül Romániában a legalacsonyabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya.

Johannis szerint azonban a fiatalok szakmai felkészültsége nem javítható gyenge és kétes értékű képzést nyújtó egyetemekkel, előrelépés csak a felsőfokú oktatás hitelének helyreállításától várható. Az államfő burkoltan bírálta a kormányt, amiért késlekedik a doktori iskolák akkreditálásának szabályozásával. Rámutatott: a plágiumbotrányok sok kárt okoznak a romániai oklevelek nemzetközi megítélésének, hátrányos helyzetbe hozzák az oklevelüket tisztességes munkával megszerző romániai hallgatókat, csak azért, mert "néhányan olyan tudományos fokozatokra vágytak, amelyeket nem érdemeltek ki".

Hozzátette: az idők során az egyetemek hitelét egy sor plágiumbotrány rengette meg, ami akár nemzetközi szinten is kárt tehet a végzettek diplomáinak hitelében.

„Ahhoz, hogy a tudatlanság ellen felvehessük a harcot, hogy morális viszonyítási pont és a jogállam pillérei legyenek, a romániai egyetemeknek szilárd, magas szintű hitelességre alapuló hírneve kell hogy legyen. Éveken át rombolta ezt a hitelességet a plágiumbotrányok sora. Sajnos még ma is találunk kifogást arra, hogy nem rendelkezünk a doktori disszertációkat tartalmazó nyilvános adatbázissal. Ugyanígy nincs állandó megoldásunk sem a doktori iskolák akkreditálására. Mindezek a problémák nemzetközi szinten is rombolják a végzettek diplomáinak hitelét, hátrányos helyzetbe hozva azokat, akik komoly erőfeszítéseket tettek a tanulmányaik befejezése érdekében. Nem elfogadható, hogy semmibe vesszük az erőfeszítéseiket, hogy megóvjuk bizonyos személyek jó hírét, akik olyan akadémiai fokozatot akartak maguknak, amihez nem voltak valójában felkészülve. Nem igazságos, hogy egy román találmány ne legyen egyenlőként kezelve egy nyugat-európaival” – mondta Klaus Johannis.

Az elnök hozzátette: nem kell olyan egyetemek létét támogatni, amelyeknek „komoly gondjaik vannak az oktatásmenedzsmenttel, csak a statisztika kedvéért”.  Klaus Johannis szerint Romániának magasan képzett szakemberekre van szüksége, akik egyetemeken tanulnak, de ugyanakkor kellenek a jól képzett mesteremberek is. „Jó lenne ezeket a dolgokat gyakrabban tárgyalni a közbeszédben, és talán akár a parlamentben is” – mondta Johannis.

Az államfő szerint az ország fejlődését csak az igazságra, kritikus gondolkodásra és tisztességre nevelő egyetemek alapozhatják meg.

Romániában hétfőn csaknem félmillió hallgató számára kezdődött meg az egyetemi tanév, közülük 340 ezren az állami egyetemeken részesülnek alap-, illetve 90 ezren mesterképzésben. A magánegyetemek hallgatóinak száma megközelíti a 34 ezret, a katonai felsőoktatásban 6600-an tanulnak.

A számvevőszék egy tavalyi tanulmánya szerint a rendszerváltás óta eltelt több mint negyed évszázadban 30 százalékkal esett vissza Romániában az egyetemi hallgatók száma, akik az ország valamivel több mint száz felsőfokú oktatási intézményébe járnak. Romániában a 30-34 éves korosztály alig több mint 20 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg az európai átlag meghaladja a 35 százalékot, és uniós cél, hogy az évtized végéig elérje a 40 százalékot.

A közvéleményben azért alakult ki az a meggyőződés, hogy túl sok fiatal jár az országban egyetemre, mert a kilencvenes években tucatszám alakultak az országban olyan magánegyetemek, amelyekre szinte bárki beiratkozhatott, ha hajlandó volt kifizetni a tandíjat. A felsőoktatási akkreditációs szabályok szigorodása, a csalók ellen indult büntetőperek és munkaerőpiaci elvárások azonban fokozatosan visszaszorították ezeknek a  "diplomagyáraknak" a népszerűségét, így a közhiedelemmel ellentétben ma már nem olyan könnyű "megvásárolni" az egyetemi oklevelet Romániában, mint egy-két évtizeddel korábban.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tüntetéseket szervez a Magyar Szülők ...
Kormányfőtitkár lett a korrupcióval ...
Kijelölt túraútvonalat adtak át a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ