Johannis: Romániában nem áll le a korrupcióellenes harc
Vissza

Johannis: Romániában nem áll le a korrupcióellenes harc

Romániában nem szabad leállnia, és nem fog leállni a korrupcióellenes harc a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eddigi vezetőjének felmentése után - hangoztatta a brüsszeli NATO-csúcsra érkező Klaus Johannis államfő szerdán.

Johannis először beszélt a Romániában nagy sajtóvisszhangot kiváltó témáról, miután hétfőn szóvivőjét küldte a nyilvánosság elé, hogy bejelentse: egy hónapos halogatás után eleget tett annak az alkotmánybírósági határozatnak, amely Laura Codruta Kövesi DNA-főügyész felmentésére kötelezte.

A Brüsszelből hazaüzenő államfő kifejtette: Romániának a demokrácia és jogállamiság megerősítésének útján kell haladnia, számára pedig nem üres jelszó az alkotmány és a jogállam tisztelete, így fel sem merült, hogy államfőként ne tartsa tiszteletben az alkotmányt, a jogállamiságot vagy az alkotmánybírósági határozatokat.

"Szeretném, ha ezt a döntést (a DNA-főügyész felmentését) az alkotmány feltétlen tiszteletének jeleként értelmeznék" - mondta Johannis. Hozzátette: nem változott az a véleménye, hogy a DNA és Kövesi is kiváló munkát végeztek. Az elnök felhívta a figyelmet: senki se "örüljön" elhamarkodottan annak, hogy most leáll a korrupcióellenes harc, mert ez nem fog bekövetkezni, és a "jól felkészült szakemberekből" álló DNA a továbbiakban is számíthat támogatására.

Kövesi leváltását a szociálliberális kormánytöbbség kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a főügyész visszaélt hatalmával. A jobboldali elnököt az ellenzéki média gyávának nevezte, amiért - ha már meghátrálni kényszerült - nem személyesen jelentette be a főügyész leváltásáról szóló döntését.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vincze Loránt: Románia kettős mércét ...
Gergely Balázs: legszebb álmainkon is ...
Kovács Arnold: a Szent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ