Johannis: Romániában folytatni kell a jogállamiság erősítését
Vissza

Johannis: Romániában folytatni kell a jogállamiság erősítését

Romániában folytatni kell a jogállamiság erősítését - jelentette ki ma Klaus Johannis a Bukarestben akkreditált külföldi nagykövetek előtt mondott éves beszédében.

Az elnök a román külpolitika főbb irányvonalait ismertette. Kifejtette, ahhoz, hogy országa válaszolni tudjon a sokrétű kockázatokra és kihívásokra, maga is erős és eredményes kell legyen. Vagyis olyan állammá kell válnia - magyarázta Iohannis -, amelyben a liberális demokrácia és a jogállamiság szilárd, az igazságszolgáltatás pedig független és hatékony.

Az elnök szerint a román társadalom már érett, és képes harcolni azokért az értékekért, amelyekben hisz, de ennek a társadalomnak olyan államra van szüksége, amely képes teljesíteni az emberek elvárásait, fogalmazott az elnök.

Rámutatott: Románia csak akkor folytathat hatékony külpolitikát, ha kiszámíthatóan és felelősen cselekszik nemzetközi téren. Nyomatékosan hangsúlyozta: Románia külpolitikájának főbb irányvonalai 2018-ban változatlanok, így Bukarest továbbra is az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerségét akarja erősíteni és bővíteni, illetve növelni akarja Románia szerepét az Európai Unióban és a NATO-ban.

Leszögezte, hogy Románia a mélyebb EU-integráció híve. Úgy vélte, EU-párti nemzetként, valamint olyan tagállamként, amelynek parlamentjében nincsenek euroszkeptikus politikai erők, Románia jogosult arra, hogy részt vegyen az EU kemény magja, főleg Németország és Franciaország mellett a közös Európa konszolidálásáról folytatott vitákban.

Hozzátette: ahhoz, hogy az EU jövőjéről folytatott viták legitimek és eredményesek legyenek, nem lehet, hogy csak nyugat-európai országok vegyenek részt benne. Rámutatott: Románia az Európai Unió keleti pillérévé válhat ebben a vitában.

Az elnök beszéde végén újságíróknak nyilatkozva elismeréssel beszélt a román igazságszolgáltatás függetlenségéért a hétvégén utcára vonult állampolgárokról.

(Fotó: presidency.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3