Johannis rekordszámú óvást nyújtott be az alkotmánybíróságra
Vissza

Johannis rekordszámú óvást nyújtott be az alkotmánybíróságra

Románia elnökei 80 esetben emeltek alkotmányossági kifogást törvénytervezetek ellen 1992-2018 között, az óvások csaknem fele idei és Klaus Johannis nevéhez fűződik.

A Románia Alkotmánybíróságának (CCR) honlapján publikált adatok szerint az államfő 2018. január elseje és július 31-e között 37 alkotmányossági kifogást emelt kihirdetésre szánt törvénytervezetek ellen. Ezt megelőzően Klaus Johannis 2017-ben két, 2016-ban három, 2015-ben négy jogszabálytervezet ellen nyújtott be óvást a taláros testülethez.

A CCR adatai szerint Traian Băsescu volt államelnök 2005 és 2014 között 31 tervezetet támadott meg az alkotmánybíróságon.

A CCR megalakításától kezdve 2018. július 31-éig az alkotmánybíráknak összesen 404 kihirdetés előtt álló jogszabályt kellett felülvizsgálniuk és megállapítaniuk, hogy összhangban áll-e az ország alaptörvényével. Az államfők által benyújtott 80 kifogás mellett 30 törvénytervezettel kapcsolatban a kormány, 32-ről a legfelsőbb bíróság, 3-ról a nép ügyvédje, a többivel kapcsolatban pedig parlamenti képviselők és szenátorok kértek előzetes normakontrollt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tojás méretű jégeső
Keresik az Aranyos folyóba ugrott férfit
Egyetlen homlokzati fal maradt a Rózsa ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...