Johannis PSD-s képviselőt javasolt a külföldi kémszolgálat élére
Vissza

Johannis PSD-s képviselőt javasolt a külföldi kémszolgálat élére

Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust (képünkön), a képviselőház alelnökét jelöli Klaus Johannis Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségére - közölte ma az elnöki hivatal.

A 47 éves Bákó megyei politikus tagja a képviselőház nemzetbiztonsági szakbizottságának és a nemzetvédelmi kollégium, majd a hírszerzési akadémia hallgatójaként szerzett szakképesítést, illetve doktori címet.

A titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján.

Johannis mostani jelölésével visszatérni látszik ahhoz a - megválasztása után felrúgott - korábbi íratlan szabályhoz, miszerint a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, a másikat az ellenzék adja. Johannis 2015-ben még saját - ellenzékben lévő - volt pártjából jelölt igazgatót mind a belbiztonsági feladatokat ellátó Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a SIE élére.

A SIE igazgatói tisztsége csaknem két éve, 2016 szeptemberében, Mihai Răzvan Ungureanu lemondásával üresedett meg, és azóta betöltetlen. A médiában számos találgatás jelent meg arról, hogy mi vezetett a SIE-t korábban is vezető, és rövid ideig miniszterelnöki tisztséget is betöltő Ungureanu távozásához: a legelterjedtebb feltételezés szerint Johannis azt vetette szemére, hogy nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyésszel.

Miután Johannist több mint másfél évig hiába kérdezgette a kormánypárti média, mikor akar végre új igazgatót jelölni a SIE élére, az államfő most azzal okozott meglepetést, hogy éppen a DNA-főügyész leváltása körüli huzavona miatt feszültté vált belpolitikai helyzetben tett ilyen engedményt a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD).

Vlase beiktatásáról várhatóan a kétkamarás parlament jövő heti együttes ülésén fognak szavazni a honatyák, vagyis azon az ülésen, amelyen egyes szociáldemokrata politikusok szerint az államfő felfüggesztését kellene kezdeményeznie a törvényhozásnak, amiért Johannis vonakodik eleget tenni a DNA-főügyész felmentését előíró alkotmánybírósági határozatnak.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ