Johannis mandátumában is születtek titkos megállapodások
Vissza

Johannis mandátumában is születtek titkos megállapodások

Klaus Johannis államelnök mandátuma idején is születtek titkos együttműködési megállapodások a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között. Ez most bizonyosodott be, amikor Darius Vâlcov, a miniszterelnök tanácsadója közzé tette a Facebookon több protokollum szövegét.

Nem világos, hogy milyen forrásból szivárogtak ki, az ügyészség mindenesetre vizsgálatot indított bizalmas információk hanyag kezelése miatt. Már korábban is kerültek nyilvánosságra titkos megállapodások, de ezek most azért érdekesek, mert 2016 decemberében, a parlamenti választások előtt pár nappal írta alá Eduard Hellvig, a SRI Klaus Johannis által kinevezett jelenlegi igazgatója és Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

Korábban, amikor nyilvánosságra hozták a többi titkos protokollumot, Johannis azzal az érvvel utasította el, hogy nyilatkozzon róluk, hogy nem az ő mandátumában születtek, és arról biztosította a közvéleményt, hogy amióta ő elnök ilyen megállapodás nem jött létre. Mint beigazolódott, ez nem igaz, a hírszerzés és a legfőbb ügyészség 2016-ban is kötött egymással titkos megállapodást. Tegnap a Nagyszebenben, a liberálisok tanácskozásán tartózkodó államelnök ismét lakonikusan nyilatkozott az ügyről, anynyit mondott, hogy a jogász szakértők fognak tartalmi elemzést végezni, de meggyőződését fejezte ki, hogy Hellvig és Lazăr nem írt alá semmi olyasmit, ami törvénybe ütközne. Tegnap Liviu Dragnea képviselőházi házelnök azzal a kéréssel fordult a SRI-t felügyelő parlamenti szakbizottsághoz, hogy vizsgálják ki az ügyet, ugyanis a PSD elnöke szerint alkotmányellenesek a megállapodások. Egyébként kérdőjeleket vet fel az is, hogy a megállapodások érvényességét illetően a hírszerzés és a legfőbb ügyészség eltérően nyilatkozott, a hírszerzés szerint ugyanis 2017 januárjában felmondták, a vádhatóság szerint viszont 2017 márciusáig voltak érvényben.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
Több mint tízezer fiatal hagyta el ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ