Johannis: Laufer megbukott az érettségi vizsgán
Vissza

Johannis: Laufer megbukott az érettségi vizsgán

Klaus Johannis államfő szerdán reagált Ilan Laufer szociáldemokrata párti (PSD) politikusnak azt őt antiszemitizmussal vádoló szavaira. Leszögezte: Laufer megbukott az érettségi vizsgán, és inkább a PSD-s mérgező propaganda szóvivőjének szerepét játssza.

Felelőtlenségnek nevezte egyúttal az antiszemitizmusra és a nácizmusra való utalásokat a politikai csatározások során. „Románia elnöke, Klaus Johannis határozottan elítéli a rendkívül kényes témák politikai célú használatát. Felelőtlenség az antiszemitizmusra és a nácizmusra való utalás a politikai csatározások során, súlyos nevelési, kulturális, diplomáciai és történelmi hiányosságokról tesz tanúbizonyosságot. Az antiszemitizmus relativizálása veszélyes tett, antiszemita megnyilvánulásokhoz vezethet, és gyűlöletet szíthat. Tudatosan magára vállalva a valós alapot nélkülöző nevetséges vádakat, Ilan Laufer megbukott az érettségi vizsgán, és inkább a PSD-s mérgező propaganda szóvivőjének szerepét játssza. Azok a személyek, akik ilyen botrányos vádakkal dobálóznak, automatikusan kiesnek, és semmilyen formában nem tölthetnek be magasrangú tisztségeket a román államban” – áll az államelnöki hivatal közleményében.

Eszerint Románia elnöke úgy véli, ezek a nyilatkozatok újabb példát szolgáltatnak a PSD „mérgező retorikájára”, ami „állandó jelleggel táplálja a gyűlöletet és a xenofóbiát”.

Az államelnöki hivatal egyúttal emlékeztet, hogy a zsidó közösség jobb megismerése és a történelmi igazság konzerválása érdekében Johannis már mandátuma kezdetén síkra szállt egy Zsidó és Holokauszt Történelmi Múzeum létrehozásáért. Mint ahogy azt is felidézik, hogy a román államfő Light Unto the Nations kitüntetést kapott 2017 júniusában az amerikai zsidók szervezetétől.

Mint ismeretes, Klaus Johannis államfő kedden bejelentette, hogy nem nevezi ki Lia Olguța Vasilescut a közlekedésügyi, Ilan Laufert pedig a fejlesztési minisztérium élére. Ezt követően Laufer a PSD székházában megtartott sajtótájékoztatóján antiszemitizmusnak nevezte azt, hogy Klaus Johannis nem fogadta el jelölését, és jelezte, hogy a történtek miatt panaszt tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ