Johannis konzultálni akar a pártokkal az igazságügyi törvényekről
Vissza

Johannis konzultálni akar a pártokkal az igazságügyi törvényekről

Klaus Johannis államfő konzultációt kezdeményezett az igazságszolgáltatást érintő törvénykezésről a parlamenti pártokkal - közölte hétfőn az elnöki hivatal.

A kezdeményezést azt követően jelentették be, hogy a Velencei Bizottság pénteken elfogadta jelentését a román igazságszolgáltatás működését szabályozó, a napokban hatályba lépett reformcsomaggal kapcsolatban és állásfoglalást tett közzé a bukaresti parlament által megszavazott, kihirdetésre váró büntetőjogi módosításokról. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete mindkét állásfoglalásában bírálta a bukaresti vezetést.

Johannis már pénteken felszólította a bukaresti szociálliberális kormánytöbbséget, hogy a Velencei Bizottság jelentését figyelembe véve módosítsa az igazságügyi törvényeket. Az elnök szerint a szakértői testület állásfoglalása is igazolja, hogy a bukaresti büntetőjogi reform a jogállamiságot veszélyezteti és gyengíti a korrupció elleni küzdelmet.

Az elnök szerda délutánra, parlamenti súlyuk sorrendjében hívta konzultációra a pártok legfeljebb öttagú küldöttségeit

Az igazságszolgáltatás témája azonban élesen megosztja a román politikusokat: míg a kormányoldal az ártatlanság vélelmének helyreállítására hivatkozva akar gátat szabni az ügyészségi "túlkapásoknak", a jobboldali államfő és az ellenzék azt állítja, hogy a kormánykoalíció a korrupció ellenes harc akadályozásával megvádolt politikusait akarja megmenteni a felelősségre vonástól.

A Velencei Bizottság szerint aggodalomra ad okot a tervezett román büntetőjogi reform számos eleme, a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

San Franciscóban betiltják az ...
Iraki elnök: Washington nem indíthat ...
Festmények filmen, film a Bohéméletben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ