Johannis jó alternatívának tartja az amerikai cseppfolyósított gázt
Vissza

Johannis jó alternatívának tartja az amerikai cseppfolyósított gázt

Érdekes és jó alternatívának nevezte Klaus Johannis az Egyesült Államok által felkínált amerikai cseppfolyósított gázt, amely csökkentheti Kelet-Közép-Európa országainak az orosz gáztól való függőségét.

Az elnök erről csütörtökön nyilatkozott román újságíróknak Varsóban a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóján, amelyen összesen 12 állam vesz részt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az amerikai ajánlat nem sérti-e a Berlin által a Balti-tenger alatt létesített Északi Áramlat nevű orosz-német gázvezeték működtetését, illetve a gázvezeték második ágának megépítését, Johannis kifejtette: az energiabiztonság szavatolása érdekében valamennyi ajánlatból profitálniuk kell a kelet-közép-európai országoknak.

"Realistáknak kell lennünk, elsősorban hazáink gazdaságára kell gondolnunk, és ha energetikai biztonságot akarunk, akkor valamennyi, a piacon létező ajánlatból profitálnunk kell azért, hogy végül hazánk számára a legelőnyösebb feltételeket érjük el" - nyilatkozta Johannis. Hozzátette: senkinek nem kell tartania az amerikai cseppfolyósított gáztól.

Rámutatott: ha az árajánlat és a szállítási feltételek előnyösek és a gáz megfelel az európai szabványoknak, akkor egy plusz forrás.

Emlékeztetett, hogy Románia nem, de az Európai Unió jelentős része nagymértékben függ az orosz gáztól, márpedig ha ez a függőség csökkenhet egy más ajánlat következtében, akkor ebből mindenki csak nyerhet. "Minél több az ajánlat, annál előnyösebb helyzetbe kerül a fogyasztó" - érvelt Johannis.

Andrzej Duda lengyel elnök a csúcstalálkozón mondott megnyitó beszédében kijelentette, hogy Lengyelország az ország északnyugati határától egészen a horvátországi Krk szigetéig húzódó, egységes gázfolyosó létrehozását szeretné elérni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Romániában folytatni kell a ...
Enyedi Ildikó filmje indul az ...
Elhatárolódott Dragnea a volt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fotókiállítás a Hóstátról a ...
  • Hóstát 1979–1984
  • Miniszterelnök asszony
  • Elcsendesedett a csíkszeredai ...
  • Bemutatták Clarisse Werner kötetét