Johannis: Fenntarthatatlan a csak állami nyugdíjrendszer
Vissza

Johannis: Fenntarthatatlan a csak állami nyugdíjrendszer

Klaus Johannis államelnök szerint fenntarthatatlan egy olyan nyugdíjrendszer, amelyet nagymértékben csak az állam kezel. Az elnök erről szerdán beszélt egy konferencián. Kijelentette: elsősorban azért nem működőképes hosszú távon az állam által kezelt nyugdíjrendszer, mert csökken a születések száma és negatív értékű a migráció, vagyis többen hagyják el az országot, mint ahányan bevándorolnak.

Johannis a kormányt bírálta, amely módosítani akarja a jelenlegi nyugdíjrendszert, és választhatóvá akarja tenni a kötelező magánnyugdíjat, ami azt jelentené, hogy több pénz maradna az államkasszában. Johannis szerint nagy szükség van a gazdasági-pénzügyi oktatásra, hogy a fiatal nemzedékeket megóvják „a populizmus hamis ígéreteitől”. Felrótta a kormánynak, hogy hónapok óta téma a magánnyugdíjak sorsa, de nem mondta el egyértelműen, hogyan akar változtatni a rendszeren. Úgy vélte, a nyugdíjaknak nagymértékben az állam kezelésébe való áthelyezése a következő nyugdíjas nemzedékek jólétének feláldozását jelentené.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter májusban kijelentette: az állam gazdaságosabban tudja kezelni a nyugdíjakat, ezért őszre előállnak egy tervezettel, amely megreformálja a nyugdíjrendszert. Rámutatott: olyan ösztönző rendszert igyekeznek bevezetni, hogy minél többen válasszák az állami nyugdíjat a kötelező magánnyugdíjak helyett. A külföldi befektetők tanácsa, a költségvetési tanács, bankárok és pénzügyi elemzők egyesülete aggodalmát fejezte ki a magánnyugdíjak háttérbe szorítása miatt. A kötelező magánnyugdíjalapokban eddig 42 milliárd lej (9 milliárd euró) gyűlt össze 7 millió személy után.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ