Johannis felmentette a DNA főügyészét (FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE)
Vissza

Johannis felmentette a DNA főügyészét (FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE)

Az alkotmánybíróság határozatának eleget téve Klaus Johannis ma felmentette tisztségéből Laura Codruta Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét - jelentette be az elnöki hivatal szóvivője.

Johannis az alkotmánybírósági határozat hatályba lépése után több mint egy hónapos halogatás után szánta rá magát erre a döntésre, amit tavasszal még megtagadott. Kövesi leváltását a szociálliberális kormánykoalíció követelte, mert szerintük visszaélt hatalmával, a múlt héten pedig már felfüggesztéssel fenyegették meg az elnököt.

Mădălina Dobrovolschi szóvivő hangsúlyozta: az elnök fontosnak tartja, hogy Romániában érvényesüljön a jogállam, a korrupcióellenes harc ne akadjon el, az alkotmánybíróság döntéseit pedig nemcsak az államfőnek, hanem a parlamenti többségnek is tiszteletben kell tartania, amikor a jogállamiságot megrengető törvénymódosításokról dönt.

Kövesi: fontos kérdést vet fel a leváltásról szóló rendelet Leváltását követően Laura Codruța Kövesi azt mondta, az államfő által kiadott rendelet fontos kérdést vet fel, mégpedig azt, hogy a főügyészek az igazságügyi miniszter alárendeltjei lesznek-e.

„Ami az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) leváltását célzó eljárást illeti, emlékeztetem önöket, hogy a leváltási javaslat nem felelt meg a törvényes feltételeknek, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte a javaslatot, a CSM ügyészekkel foglalkozó részlege előtt bebizonyítottam, hogy az igazságügyi miniszter által a javaslatban felhozott érvek egy része nem valós, egy része nem igaz” – mondta a DNA székházában Laura Codruța Kövesi.

A leköszönő főügyész úgy vélekedett, az elnöki rendelet fontos kérdést vet fel az ügyészségek vezetőinek tevékenysége kapcsán.

„Az elnök által kiadott rendelet fontos kérdést vet fel. Vajon önkényesen alárendelik-e a főügyészeket az igazságügyi miniszternek? Nem kommentálom az alkotmánybíróság döntését, viszont szeretnék rámutatni, hogy az indoklás azt sugallja, hogy a jövőben az ügyészek az igazságügyi miniszter alárendeltjei lesznek. Ezért azt hiszem, a helyzet további tisztázásra szorul” – szögezte le Laura Codruța Kövesi.

Jó sok időbe telt Johannisnak az olvasás, de a döntés a normalitás jeleAz igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke Florin Iordache ma azt mondta, Klaus Johannis elnöknek „jó sok időbe telt az olvasás”, de a Laura Codruța Kövesi leváltása „a normalitás jele”.

„Nem tárgyalt velünk. Az elnöknek jó sok időbe telt az olvasás, de a normalitás jele az, hogy az elnök, aki az alkotmányosság letéteményese, tiszteletben tartotta az alkotmánybíróság döntését”.

Marius Iacob lesz a DNA ideiglenes főügyészeAz intézmény jelenlegi vezető-helyettese, Marius Iacob lesz a DNA ideiglenes főügyésze amíg Marius Lazăr, Románia főügyésze egy másik személyt delegál. Utóbbi addig lesz a DNA vezetője, amíg új főügyészt neveznek ki.

Kelemen: egy erős intézmény tevékenysége nem függhet egyetlen személytől

- Biztos voltam benne, hogy az államfő tiszteletben tartja az alkotmánybíróságnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze leváltására vonatkozó döntését – nyilatkozta az Agerpres hírügynökség megkeresésére Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, aki hozzátette: egy erős intézmény tevékenysége nem függhet egyetlen személytől.

A szövetségi elnök rámutatott, az alkotmánybíróság döntéseinek be nem tartása, függetlenül attól, hogy azokkal egyetértünk-e vagy sem, anarchiához vezet. „Én meg voltam győződve arról, hogy az államfő tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, idő kérdése volt az egész. Egy erős intézmény tevékenysége nem függ a vezető személyétől. A DNA fontos intézmény, ha a szabályok világosak és jó a felépítése, nincs miért azt mondanom, hogy most tragédia fog történni. Tehát az államfő csak betartotta az alkotmánybíróság döntését. Ennyi” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Ugyanakkor Márton Árpád RMDSZ-es képviselő, a jogi bizottság tagja úgy vélekedett: Kövesi leváltására vonatkozó államfői döntés összhangban van az alaptörvény előírásaival és a jogállamiság működésével.

USR: Johannis „normálisan” járt elA Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) úgy gondolja, Johannis „normálisan” járt el a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésére vonatkozó rendelet aláírásával, hiszen betartotta az Alkotmánybíróság határozatát – politikai alakulat elnöke, Dan Barna.

„Az elnök csak betartott egy alkotmánybírósági döntést, ami teljesen normális. Ezen túlmenően azonban sokkal súlyosabb a helyzet, a jelenlegi kontextus” – fogalmazott az USR elnöke.

Barna hozzátette: másfél éve folyamatosan utcai tüntetések vannak, s társadalmi feszültség jellemzi az országot. A pártvezető szerint „kötelező módon” ki kell írni egy, az igazságüggyel kapcsolatos referendumot. „Az állampolgároknak véleményt kell nyilvánítaniuk arról, hogy a Dragnea és Tăriceanu által javasolt bűnözői államot akarnak vagy olyan országot, amelyben a demokrácia és a törvény uralkodik” - mondta.

PMP: nem a PSD-ALDE győzelméről van szóSajnálatosnak nevezte Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke Klaus Johannis döntését, de hozzátette: az államfőnek tiszteletben kell tartania az Alkotmánybíróság határozatait.

Ezzel szemben a kormánykoalíció saját érdekeit szem előtt tartó törvénykezdeményezéseivel egyre távolabb sodorja a polgárokat az igazságszolgáltatástól. Tehát nem a PSD-ALDE-koalíció győzelméről van szó, hanem arról, hogy az államfő kiállt a jogállam mellett, és hozott egy nehéz és sajnálatos döntést” – nyilatkozta Eugen Tomac.

Anca Jurma a kijelölt főügyész

Augustin Lazar főügyész Anca Jurmát bízta meg a DNA vezetői teendőinek ellátásával. Jurma a DNA nemzetközi kapcsolatokért felelős szolgálatának főügyésze volt, majd a korrupcióellenes főügyész főtanácsadójaként tevékenykedett.

Turcan: Dragneát el kell távolítani a politikából

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Raluca Turcan ma úgy nyilatkozott: jelenleg „a labda Dragneánál van”, akit mielőbb „el kellene távolítani a politikai színtérről.”

Az államfő tiszteletben tartotta az alkotmány előírásait, de a PSD továbbra is szembeszegül az alaptörvénnyel – állapította meg Turcan, arra utalva, hogy a kormánypárt nem tartotta tiszteletben a Legfelső Bíróság döntéseit, amelyek parlamenti képviselőik összeférhetetlenségekre vonatkoztak.

A liberális politikus szerint olyan új parlamenti többségre van szükség, amely tiszteletben tartja az alkotmányt. „Ha csak egyetlen cikkely is alkotmányellenesnek bizonyul a Büntetőtörvénykönyvből, az Dragnea politikai kirekesztéséhez kellene vezessen – közölte Turcan.

Hozzátette: a román állampolgárok jövője nem a „kétszeresen elítélt Liviu Dragneához kötődik, aki a harmadik legrangosabb állami tisztségből egyenesen a börtönbe fog menni.”

Dragnea nem mondott le végleg az államfő felfüggesztéséről

Kövesi leváltásával kapcsolatban ma délután megszólalt Liviu Dragnea, a PSD elnöke is.Úgy vélte, a DNA főügyészének menesztése senki számára nem jelent győzelmet. Dragnea ugyanakkor közölte, hogy Kövesi leváltásától függetlenül az államfő tisztségéből való felfüggesztésének lehetősége nincs végleg elvetve. Az ezzel kapcsolatos, hétfőre tervezett kormánykoalícós tanácskozást csupán elhalasztották, a téma pedig nincs lezárva. A PSD elnöke szerint Johannisnak személyesen kellett volna bejelentenie a DNA vezetőjének leváltásáról szóló döntését, és nem az Államelnöki Hivatal szóvivőjét kellett megbízni ezzel.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: Ţucudean, a megmentő
Tizenötödik alkalommal tüntettek a ...
VIDEÓ - RMDSZ-kongresszus - Kisebb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ