Johannis az egyetemi évnyitón: a plágiumbotrányok lerombolják a hitelességet
Vissza

Johannis az egyetemi évnyitón: a plágiumbotrányok lerombolják a hitelességet

Klaus Johannis, Románia elnöke ma Konstancán, az egyetemi évnyitón azt mondta, a tudatlanság elleni harc érdekében az egyetemeknek a hitelességért kellene küzdeniük, amelyet az utóbbi időben kikezdtek a plágiumbotrányok.

Hozzátette: az idők során az egyetemek hitelét egy sor plágiumbotrány rengette meg, ami akár nemzetközi szinten is kárt tehet a végzettek diplomáinak hitelében.

„Ahhoz, hogy a tudatlanság ellen felvehessük a harcot, hogy morális viszonyítási pont és a jogállam pillérei legyenek, a romániai egyetemeknek szilárd, magas szintű hitelességre alapuló hírneve kell hogy legyen. Éveken át rombolta ezt a hitelességet a plágiumbotrányok sora. Sajnos még ma is találunk kifogást arra, hogy nem rendelkezünk a doktori disszertációkat tartalmazó nyilvános adatbázissal. Ugyanígy nincs állandó megoldásunk sem a doktori iskolák akkreditálására. Mindezek a problémák nemzetközi szinten is rombolják a végzettek diplomáinak hitelét, hátrányos helyzetbe hozva azokat, akik komoly erőfeszítéseket tettek a tanulmányaik befejezése érdekében. Nem elfogadható, hogy semmibe vesszük az erőfeszítéseiket, hogy megóvjuk bizonyos személyek jó hírét, akik olyan akadémiai fokozatot akartak maguknak, amihez nem voltak valójában felkészülve. Nem igazságos, hogy egy román találmány ne legyen egyenlőként kezelve egy nyugat-európaival” – mondta Klaus Johannis.

Az elnök hozzátette: nem kell olyan egyetemek létét támogatni, amelyeknek „komoly gondjaik vannak az oktatásmenedzsmenttel, csak a statisztika kedvéért”.  Klaus Johannis szerint Romániának magasan képzett szakemberekre van szüksége, akik egyetemeken tanulnak, de ugyanakkor kellenek a jól képzett mesteremberek is. „Jó lenne ezeket a dolgokat gyakrabban tárgyalni a közbeszédben, és talán akár a parlamentben is” – mondta Johannis.

(Borítókép: www.presidency.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos
Amikor generációk, vidékek, egyének és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...