Johannis: Aggasztó a Velencei Bizottság jelentése
Vissza

Johannis: Aggasztó a Velencei Bizottság jelentése

Rendkívül aggasztó a román igazságszolgáltatás függetlenségére nézve a Velencei Bizottság előzetes jelentése - jelentette ki Klaus Johannis államfő, aki azt kéri a parlamenttől, hogy legyen tekintettel a megfogalmazott ajánlásokra - áll az elnöki hivatal közleményében.

„A közzétett dokumentum, amelyet októberben véglegesítenek, megerősíti a civil társadalom, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), a bírák és ügyészek, valamint az államfő által megfogalmazott aggályokat (...), amelyek szerint egyes, a parlament által elfogadott módosítások gyakorlatba ültetése negatív hatással lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére' - fogalmaz a közlemény.

Johannis hangsúlyozza, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállam megerősítésének érdekében úgy kell alkalmazni a Velencei Bizottság ajánlásait, hogy azok segítsék a korrupcióellenes harc folytatását.

„Klaus Johannis államfő hangsúlyozza, hogy Románia vállalta, hogy tiszteletben tartja az alkotmányos demokrácia európai értékeit, (...) és ezek közé tartozik független és a pártatlan igazságszolgáltatás” - írja a dokumentumban.

A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes jelentését az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban.

A bizottság egyebek mellett azt ajánlja Romániának, hogy gondolja újra a magas rangú ügyészek kinevezésének és visszahívásának folyamatát, beleértve az erre vonatkozó alkotmányos előírásokat is olyan formában, hogy ne sérüljön azoknak az intézményeknek a hatásköre - ilyen például a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) és az államelnöki hivatal - amelyek kiegyensúlyozhatják az igazságügyi miniszter befolyását. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3