Johannis: a szász közösség együtt ünnepel a románokkal a centenáriumon
Vissza

Johannis: a szász közösség együtt ünnepel a románokkal a centenáriumon

Az erdélyi szász közösség a románokkal együtt fog ünnepelni a Nagy Egyesülés jövő évi centenáriumán - hangsúlyozta Klaus Johannis államfő vasárnap a Brassó megyei Szászkeresztúron. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az elnök az erdélyi szász településeket népszerűsítő kulturális fesztiválon mondott beszédében rámutatott: meglátása szerint a pozitív üzenetekre kellene fókuszálni.

„A szász közösség együtt ünnepel majd a románokkal a centenáriumon, és úgy gondolom, végül a többiek is meggyőződnek arról, hogy ez a megfelelő üzenet. A centenárium rendkívül jelentős esemény, és bár egyeseknek mindössze annyit jelent, hogy eltelt száz év, nagyon fontos, mert ez idő alatt Románia bebizonyította: egy, a birodalmak peremén álló kis országból a régió erős és stabil országává lehet fejlődni (...). Elmondhatjuk, hogy az elmúlt száz évben fontos és határozott lépéseket tettünk együtt a jó irányba” - fogalmazott beszédében Johannis.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök lapunknak adott interjújában úgy vélekedett, a magyaroknak nincs mit ünnepelniük 2018-ban, Erdély Romániához való csatolásának 100. évfordulója alkalmából. A szövetségi elnök ugyanakkor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az elmúlt száz évhez köthető jelentősebb megvalósítások hiányában a román politikusok a nacionalista retorikához folyamodnak majd.

Az RMDSZ elnökének nyilatkozata miatt durva, sovén és nacionalista reakciók sorozata hangzott el a médiában. Mi több, a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) kilátásba helyezte Kelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását is, illetve javasolta, hogy a szövetségi elnököt fosszák meg román állami kitüntetésétől, amit Emil Constantinescu volt államfő adományozott neki.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, ...
Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve ...
Mátyás, Széchenyi, Emese és Imre a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ