Johannis: a PSD költségvetési megszorításokkal büntet
Vissza

Johannis: a PSD költségvetési megszorításokkal büntet

Klaus Johannis államfő szerint a kormány költségvetési megszorításokkal próbálja ellehetetleníteni az elnöki hivatalt és így Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti. Kedden az államfő - szóvivője révén - költségvetés-kiigazítást bírálta, amely számításaik szerint csaknem húsz százalékkal csökkentené az elnöki hivatal költségvetését, ugyanakkor a külügyminisztériumtól, valamint a titkosszolgálatoktól is forrásokat vonna el.

Johannis szerint Románia – többek közt - nem lesz képes megfelelő módon felkészülni arra, hogy 2019 első felében az ország látja látja el az Európai Unió soros elnökségét. Véleménye szerint a kormány feladata a költségvetési politika meghatározása, de nem léphet fel önkényesen, nincs joga politikai megfontolások alapján ellehetetleníteni más állami intézmények tevékenységét.

Az elnök úgy vélekedett: miután a kormánytöbbség a törvényhozásban is rendre az elnöki hatáskör megcsonkítását próbálja elérni, most a "költségvetési szabotázs" eszközével akarja meggátolni az elnököt - az ország képviseletére vonatkozó - alkotmányos feladata teljesítésében. Ilyen mértékű költségvetési elvonás esetén az elnöki hivatal nem fogja tudni vendégül látni szeptemberben a Három Tenger Kezdeményezés államfői értekezletét, a kezdeményezés első üzleti fórumát, illetve nem lesz képes megfelelő módon felkészülni arra, hogy 2019 első felében Románia látja el az Európai Unió soros elnökségét - figyelmeztetett az elnöki szóvivő.

Múlt heti sajtóértekezletén Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya "pozitív költségvetés-kiigazításra" készül, mivel az államkassza bevételei csaknem hatmilliárd lejjel meghaladták az első hét hónapban a tervezett szintet. A kormányfő szerint csak olyan intézmények költségvetését faragják le, amelyek nem tudták elkölteni a rendelkezésükre álló pénzt, a felszabaduló összegeket pedig az oktatásra, egészségügyre és állami beruházásokra fordítják.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Centenárium más szemszögből
Nebulóabrak
Korruptak vagyunk

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • „Minél több házból esténként világosság ...
  • Két tervezőiroda 15 éve az épített ...
  • Erdélyi négyes
  • Életműdíj, gumicukorból
  • In memoriam Lőwy Károly