Johannis: a kormányt egy bűnöző vezeti a háttérből
Vissza

Johannis: a kormányt egy bűnöző vezeti a háttérből

Romániának nincs miniszterelnöke, a kormányt a "bűnöző" Liviu Dragnea vezeti a háttérből közvetítőkön keresztül - jelentette ki Klaus Johannis államfő pénteken.

Johannis rögtönzött sajtóértekezletén arra reagált, hogy Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök az alkotmánybíróságnál emelt panaszt ellene, arra hivatkozva, hogy az államfő hátráltatja a kormány munkáját, mivel több mint két hete halogatja két - a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága által eldöntött - minisztercsere végrehajtását.

Johannis leszögezte: szerinte nem alkotmányos, hanem politikai ügyről van szó, amely nem a testületre tartozik, de a kormány lépése után most már biztosan nem fog új minisztereket kinevezni, megvárja az alkotmánybíróság döntését.

A politikai problémát az okozza, hogy a PSD nem tud másképp, csak erőből politizálni - vélekedett Johannis. Hozzátette: Dăncilă nem érti, hogyan működik az állam, összetéveszti az államot a párttal, pedig a miniszterek az államot szolgálják, lecserélésük okait a polgároknak is ismerniük kell, az nem lehet a párt belügye. Az elnök jelezte: elvárta volna, hogy a kormányfő politikai tárgyalópartnerként viszonyuljon hozzá, és ne csak arról küldözgessen papírokat minden előzetes egyeztetés nélkül az elnöki hivatalba, hogy milyen minisztereket akar éppen lecserélni.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az elnök is sérti az intézmények jóhiszemű együttműködésének követelményét a minisztercserék halogatásával, Johannis azzal vágott vissza, hogy a PSD kettős mércét alkalmaz. Szerinte, ha a szenátusi elnök mentelmi jogának felfüggesztésénél, amit november elején kért a korrupcióellenes ügyészség, a kormánytöbbség "észszerű határidőnek" tartja azt, hogy a kérés elbírálását a februárban kezdődő tavaszi ülésszakra halasszák, akkor a minisztercseréknél sem lehet két-három hónapnál sürgősebb.

Az alkotmánybíróság egy korábbi, precedensértékű határozata szerint az elnöknek egyszer van joga - indokoltan - elutasítani a kormányfő által javasolt miniszterjelölt kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását. A PSD végrehajtó bizottsága november 19-én döntött a kormány átalakításáról, de Johannis nyolc miniszter helyett csak hat lecserélését hagyta jóvá. A kormányfő újabb két jelölttel próbálkozott, Johannis pedig azóta halogatja a döntést, minden korábbinál élesebb támadásokat intézve a PSD ellen.

Dăncilă a pénteki kormányülésen a jövő évi elnökválasztással kapcsolatos politikai játszmának minősítette Johannis magatartását, az alkotmányossági óvást pedig egy kényszerű lépésnek, amivel a kormány hatékony működését próbálják biztosítani az EU tanácsa soros elnökségének átvétele küszöbén.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ferenc pápa: a jócselekedetnek nincsen ...
Iohannis: maximális felelősséget az ...
Női kézilabda-vb: magyar siker ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ