Johannis: a békére való nevelésre törekedünk
Vissza

Johannis: a békére való nevelésre törekedünk

Románia támogatja egy terrorizmus elleni nemzetközi bíróság létrehozását, teljes mértékben egyetért az Egyesült Nemzetek Szövetségének misszióival, és következetesen kiáll az ENSZ mellett a „haladás, a béke és a biztonság védelmében” – jelentette ki szerdán New Yorkban az ENSZ 72. közgyűlésén részt vevő Klaus Johannis államfő. Mint kifejtette, Románia fenntartja arra irányuló jelölését, hogy egy nem állandó helyet kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában a 2020–2021-es mandátumban. Amennyiben pályázata sikeres, az ország legfontosabb célkitűzése a békére való nevelés lesz – hangsúlyozta Johannis. Megállapítása szerint ugyanis, a konfliktusok és a radikalizálódás megelőzésének leghatékonyabb módja az oktatás. A gyermekeket arra kell tanítani, hogy tiszteljék a másságot, az emberi jogokat és az emberi méltóságot.

Az ENSZ 72. közgyűlésén részt vevő Klaus Johannis államfő felszólalásában hangsúlyozta: emberek tömegei szenvednek háborúk, vallási feszültségek, természeti katasztrófák miatt, a terrortámadások pedig tovább növelik a bizonytalanság érzését. A problémákra a nemzetközi jog alapján kell világszintű megoldást találni, és ebben nagy szerep hárul az Egyesült Nemzetek Szövetségére – fejtette ki. Úgy vélte, a bizonytalanság és a válsághelyzetek megelőzésének legjobb módszere a minőségi oktatás és a jólét megteremtése.

Klaus Johannis azt is megállapította, hogy Romániát jelenleg is foglalkoztatja a régió biztonsági helyzete. „Továbbra is tanúi vagyunk annak, hogy megszegik a nemzetközi jog előírásait, és az elhúzódó konfliktusok komoly veszélyt jelentenek a Fekete-tenger térségében” – hangsúlyozta. Szót ejtett Johannis arról is, hogy Románia számára megtiszteltetést jelentene, ha ismét hozzájárulhatna az ENSZ Biztonsági Tanácsának munkájához.

„Ha sikeresen pályázunk, és a 2020–2021-es mandátumban kapunk egy nem állandó helyet a Biztonsági Tanácsban, akkor Románia legfontosabb célkitűzése a békére való nevelés lesz” – nyilatkozta Johannis az ENSZ székházában tartott, Promoting peace for education. Making education for peace című rendezvényen, amelyet Románia szervezett. A közös jövő építésének alapját a nevelés képezi, a konfliktusok megelőzésének leghatékonyabb módja ugyanis az oktatás – összegezte az államfő.
„Megelőzhető a radikalizálódás, ha arra oktatjuk a gyerekeket, hogy tiszteljék a másságot, az emberi jogokat és méltóságot” – emelte ki Klaus Johannis. Mint mondta, támogatni kell a fiatalokat abban, hogy megismerjék a múltat és tanuljanak belőle, hogy toleránsak legyenek, hogy megértsék azt, hogy a sokféleség egy kincs, hogy harcoljanak a jogaikért, miközben tisztában vannak azzal, hogy másoknak is vannak jogaik – részletezte. Kifejtette: a békére való nevelésnek az iskolai alaptanterv természetes részét kell képeznie.

Az államelnök szerdán részt vett a HeForShe Impact Champions, a nemek közötti egyenlőséget támogató kezdeményezés jelentésének bemutatásán is, amelyhez Románia 2015-ben csatlakozott. Felszólalásában kifejtette, hogy

2020-ig a romániai közintézmények 70 százaléka foglalkoztat majd olyan munkatársakat, akik a nemek közötti egyenlőség kérdéskörének szakértői. Tájékoztatása szerint a közszférából mindmáig 1100 ember vett részt a nemek közötti egyenlőséget illető képzésen. Johannis elmondta továbbá, hogy novemberben az ő védnöksége alatt, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetével együttműködve 80 ország 400 női üzletasszonyának részvételével szerveznek konferenciát a nőknek a gazdasági életben betöltött szerepéről.

Az államfő feleségével, Carmen Johannisszal szerdán részt vett a fogadáson is, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke adott az ENSZ közgyűlésén részt vevő delegációk részére. Találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral is, akit meghívott, tegyen látogatást Romániában. A főtitkár nyitottsággal fogadta a meghívást – írta közleményében az államelnöki hivatal.

A zsidó újév alkalmából megfogalmazott üzenetében Johannis kiemelte: „Románia nem felejti el a zsidó nép szenvedéseit, vállalja a múltat és tanul a történtekből.” Üzenetét Sergiu Nistor elnöki tanácsos adta át a bukaresti zsinagógában tartott szertartáson Aurel Vainernek, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének – írta az Agerpres.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új luxusadó a láthatáron: jövőtől ...
Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ