Jogi nonszensz Horváth Anna perén
Vissza

Jogi nonszensz Horváth Anna perén

Déli tizenkét óra helyett csak 16 óra után kezdődött el tegnap Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester és Fodor Zsolt üzletember pere a bukaresti legfelsőbb bíróságon.

Az RMDSZ-es tisztségviselő a Szabadságnak elmondta: benyújtották a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által készített hangfelvétel meghallgatására, illetve a DNA és a SRI közti esetleges megállapodás felfedésére vonatkozó kérvényt. – Ügyvédjeink hosszasan ecsetelték mindkét kérés szükségességét. Az ügyész mindkettő elvetését kérte. Mi több, azzal érvelt, hogy a nemzetbiztonsági mandátum alapján végzett lehallgatást az ügyész végezte, ami jogi és procedurális nonszensz. Megyünk előre, a remény hal meg utoljára! – nyilatkozta lapuknak Horváth Anna. A bíróság október 10-én dönt a kérések elfogadásáról vagy elutasításáról, a következő tárgyalásra pedig november 7-én kerül sor.

Kedden, szeptember 25-én megírtuk, hogy Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere fellebbezési perének következő tárgyalását szerdára, szeptember 26-ára tűzte ki a Legfelső Bíróság. Megtudtuk: a fellebbezés első érdemi tárgyalását tartják szerdán, amelyen mindazok a kérések és kifogások kerülnek előterjesztésre, amelyeket az alapfokon ítélkező bíróság nem vett figyelembe vagy elutasított.Lapunkkal Horváth Anna azt is közölte, hogy többek között a nemzetbiztonsági mandátum titkosításának feloldásáról, az ominózus lehallgatás nyilvános meghallgatásáról és fordításáról lesz szó. Amint azt a Szabadság is megírta, Kolozsváron a műszaki feltételek teljes hiánya miatt a 2016. május 13-án a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által a Karolina-tér egyik kávézójának teraszán rögzített, Horváth Anna és Fodor Zsolt közötti találkozó lehallgatásának hanganyagát képtelenség volt lejátszani. Sőt, a felkért fordítók sem értették, mit beszél a korrupcióval vádolt két személy.– Őszintén remélem, hogy ezúttal érvényt tudunk szerezni az igazságszolgáltatás, a védekezéshez való jog alapelvei betartásának, hiszen ha ez a jog csorbul, az ártatlanság bizonyításának lehetősége csak üres lózung marad – írta a Szabadságnak Horváth Anna. Hozzátette: Sergiu Bogdan védőügyvéddel együtt jelen lesz a tárgyaláson.Amint arról több ízben beszámoltunk, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják Kolozsvár volt magyar alpolgármesterét, akit 2016. október 11-én hatvan napos ügyészségi felügyelet alá helyeztek, majd emiatt a felfüggesztett tisztségviselő, aki végig ártatlannak vallotta magát, fizetés nélküli szabadságot vett ki, majd lemondott. Az ügyészek szerint Horváth Anna közbenjárt a kolozsvári városházán dolgozó közhivatalnokoknál annak érdekében, hogy egy kolozsvári magyar beruházó gyorsabban megkapja az ingatlanprojektjéhez szükséges jóváhagyásokat. A DNA szerint ellenszolgáltatásként azt kérte a vállalkozótól, hogy vásároljon és adjon át hatvan bérletet két zenei fesztiválra – a bérleteket azoknak a fiatal önkénteseknek szánta, akik a választási kampányban segítették.

Idén március 23-án Horváth Annát alapfokon 2 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Fodor Zsolt üzletember pedig 1 év 6 hónap felfüggesztettet kapott.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ