Felmentette a parlament Renate Webert
Vissza

Felmentette a parlament Renate Webert

Formálisan is felmentette a parlament szerdán Renate Webert az ombudsmani tisztségből, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat.

A Nép ügyvédjének felmentése érdekében szerdán újabb együttes ülést tartott a parlament, amelyen 247 szavazattal 32 ellenében fogadták el a tisztségviselő visszahívásáról rendelkező határozatot.

A kormánykoalíció szerint Weber félreértelmezte hatáskörét, törvény- és alkotmánysértéseket követett el, a gyermekek jogainak védelme, illetve a családi erőszak, a szexuális visszaélések és gyermekpornográfia elleni küzdelem, a rendszerszintű helyhatósági korrupció leleplezése helyett a járványügyi intézkedések hátráltatásával igyekezett médiafigyelmet szerezni. Weber - anélkül, hogy bárki emberi jogainak megsértéséért emelt volna panaszt az intézménynél - a kínzás megelőzését célzó megfigyelés alá helyezte a Covid-kórházakat és a karantén-központokat arra hivatkozva, hogy az ENSZ meghatározása szerint minden olyan hely, ahol egy embert akarata ellenére elzárva tartanak, fogdának minősül – hangzanak a vádak.

Ludovic Orban volt miniszterelnök tavaly több ízben bírálta Renate Webert, amiért - a karanténintézkedések és bírságok alkotmányosságát egyébként sikeresen megkérdőjelező óvásaival - hátráltatja a járvány elleni védekezést.

Az ellenzék az ombudsman leváltását tartja alaptörvénybe ütközőnek. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelezte: az ellenzék alkotmányossági óvást emel, s bepanaszolja a bukaresti kormányt Brüsszelben, amiért "a jogállamiságot megsértve, önkényesen elfoglalja" a közszolgálati intézményeket. A PSD elnöke felidézte, hogy a tavaly decemberi választások nyomán hatalomra került koalíció leváltotta a közszolgálati televízió és rádió vezetőit, valamint a médiafelügyelet elnökét is.

A kormánypártok törvényhozói a szerdai parlamenti ülésen azt hangoztatták, hogy a korábbi balliberális parlamenti többség által ombudsmanná választott Weber nem a nép, hanem az őt kinevező baloldal ügyvédje volt, míg az ellenzék szónokai szerint az ombudsman "nyilvános kivégzés", egy "sztálinista kirakatper" áldozatává vált, mert nem volt hajlandó kiszolgálni az új hatalmat.

Nem először kerül sor ombudsman leváltására Romániában. 2012 nyarán, amikor a parlamenti erőviszonyok - a helyezkedő politikusok átigazolásai miatt - már a fél évvel a választások előtt a győzelemre esélyes Szociálliberális Szövetség javára billentek, Victor Ponta frissen hatalomra került kormánya cserélte le az alig egy évvel korábban megválasztott Gheorghe Iancut, hogy előkészítse Traian Basescu akkori államfő felfüggesztését.

Az ombudsman többször került  a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak neki van joga alkotmányossági óvást emelni az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatott törvényerejű sürgősségi kormányrendeletek ellen.

Az igazságszolgáltatással kapcsolatos 2019-es (véleménynyilvánító) népszavazáson a választók támogatták az alkotmányossági óvásra jogosultak körének kibővítését, de az erről (is) rendelkező alkotmánymódosító törvénytervezet elbukta a normakontrollt, így az alaptörvény módosításáról már nem írtak ki (ügydöntő) népszavazást.

A "Nép ügyvédjének" mandátuma öt évre szól. A korábban liberális európai parlamenti (EP-) képviselőként politizáló Webert 2019 júniusában választotta meg ombudsmannak a parlament akkori balliberális többsége, miután pártja – az ALDE - a 2019-es választásokon nem jutott be az EP-be.

Bukaresti médiaértesülések szerint a kormánypártok megállapodtak arról, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, Fábián Gyula kolozsvári egyetemi oktatót választják ombudsmannak.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó
Szenátus: januártól nőjön a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Tasnádi Szilárd: szigorítások ...