Jogállamisági eljárással fenyegeti Romániát Timmermans
Vissza

Jogállamisági eljárással fenyegeti Romániát Timmermans

Az Európai Bizottság haladéktalanul megkezdi a jogállamisági eljárást Románia ellen, ha az életbe lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait – figyelmeztetett Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke egy levélben, amelyet hétfőn tett közzé a G4Media ellenzéki hírportál. Az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlament házelnökeinek címzett levelében Timmermans felidézte: az EB az utóbbi hónapokban többször jelezte a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggodalmait, figyelmeztetve Bukarestet, visszalépéseket észlel az utóbbi években elért fejlődéshez képest.

Az uniós politikus szerint Románia nem vette figyelembe sem az EB, sem a Velencei Bizottság, sem a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) ajánlásait, s a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos gondok tovább mélyültek az utóbbi időben.

Az Európai Bizottság első alelnöke szerint a büntető törvénykönyv, a büntetőeljárási törvénykönyv és a korrupciós bűncselekményekről szóló jogszabály múlt hónapban megszavazott módosításai gyakorlatilag büntetlenséget biztosítanak az elkövetőknek egy sor bűncselekmény – köztük korrupciós cselekmények – esetében.

Frans Timmermans példaként az elévülési határidők csökkentését említette, ami szerinte oda vezethet, hogy sok esetben nem születik idejében jogerős ítélet olyan súlyos bűncselekmények – pénzhamisítás, piaci visszaélés vagy gyermekpornográfia – esetében, amelyek tényleges, arányos és elrettentő büntetését európai irányelvek irányozzák elő.

Az EB alelnöke azt is kifogásolta, hogy a büntetőjog módosítása felére csökkentené a büntetést azoknál a korrupt tisztségviselőknél, akik megtérítik az okozott kárt: ez szerinte aláássa a büntetőjog elrettentő hatását. Timmermans szerint a bizonyítási eljárás feltételeinek szigorítása akadályozza a bűnüldözést, és visszaveti a korrupció elleni harcot és az EU pénzügyi érdekeit.

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikkely szerinti eljárással. Hozzátette: a jogállamisági eljárás azt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV) fogja felváltani, amellyel az EB a romániai igazságügy helyzetét tartja megfigyelés alatt a 2007-es tagfelvétel óta.

„Romániának természetesen továbbra is kötelessége lesz betartani az unióba  való belépésekor vállalt kötelezettségeit, és az MCV ajánlásai mindaddig érvényben maradnak, amíg Románia maradéktalanul és kielégítően nem teljesíti őket” – szögezte le a vezető román politikusoknak írt figyelmeztetésében az EB első alelnöke.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ