Jelöltséget vállal a PSD listáján a két fő járványügyi szakember
Vissza

Jelöltséget vállal a PSD listáján a két fő járványügyi szakember

„Gyalázni” fogják Adrian Streinu-Cercelt és Alexandru Rafilát, mivel vállalták, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben induljanak a december 6i parlamenti választásokon –jelentette ki vasárnap este egy tévéműsorban Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint innentől kezdve a két szakember véleményének semmi hitele nincs. Orban értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mit ígérhetett a két szakembernek, hogy egy olyan párt mellé álltak, amely „hét hónapon keresztül akadályozta a hatóságok vírusellenes harcát”. A kormányfő szerint a Romániára leselkedő legnagyobb veszély maga a PSD.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke a hétvégén jelentette be, hogy Adrian Streinu-Cercel, a Prof. Dr. Matei Balş Országos Járványtani Intézet igazgatója a párt bukaresti szenátusi listájának második helyén indul a parlamenti választásokon. Ugyanazon lista első helyét Gabriela Firea foglalja el. Ciolacu a sajtótájékoztatón ugyanakkor megköszönte Cercel professzornak, hogy igent mondott a felkérésre. Hangsúlyozta: a parlamentnek a legjobb szakemberekre van szüksége a világjárvánnyal vívott küzdelemben.

Adrian Streinu-Cercel közölte: a szenátus tagjaként az egészségügyi problémák orvoslásán, a román egészségügyi rendszer újragondolásán szeretne dolgozni. E feladathoz nem elegendő a járványtani intézet élén betöltött tisztsége, ehhez törvényhozói mandátumra van szükség – tette hozzá. Ugyanakkor közölte, amennyiben a parlament tagjává válik, le fog mondani az intézet vezetői tisztségéről.

Múlt héten Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke jelentette be, hogy belép a PSD-be, és parlamenti képviselői mandátumot vállal. Mint mondta, nehezen szánta rá magát erre, de úgy véli: megfelelő adminisztratív tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy segíteni tudjon az egészségügyi rendszer jobbítását szolgáló jogi keret kidolgozásában. A professzor kifejtette: párttagsága nem összeférhetetlen azzal, hogy tagja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó bizottságának, hisz több országból maga az egészségügyi miniszter vesz részt a testületben. Hozzátette: amennyiben az egészségügyi tárca vezetője át kívánja venni az egyébként 2021-ig érvényes mandátumot,”'bármikor megteheti”.

A bejelentés után rögtön a sajtóban szárnyra kapott a hír, miszerint Alexandru Rafila édesapja az egykori hírhedt Securitate alkalmazottja volt. A professzor vasárnap esti nyilatkozatában elismerte, hogy apja az aradi politikai rendőrség főnöke volt, de cáfolta, hogy köze lett volna bármilyen fegyveres mészárláshoz a negyvenes évek végén. Állítása szerint a néhai Alexandru Rafilát 1949-ben kizárták a Román Kommunista Pártból és egyben a Securitatéból is. „Nem értem, miért vagyok hibás azért, hogy az apám fia vagyok” – mondta a Mikrobiológiai Társaság elnöke.

Képünkön: Adrian Streinu-Cercel és Alexandru Rafila


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...
Hamilton nyert, Grosjean rémes ...
Ó, jöjj, Napkelet, Szent Virradat; ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ