Javítják és szélesítik a Bácsi úti „nyavalyás kishidat”
Villanyrendőr hozhat további enyhülést a bácsi forgalomnak
Villanyrendőr hozhat további enyhülést a bácsi forgalomnak
Vissza

Javítják és szélesítik a Bácsi úti „nyavalyás kishidat”

Közel négy év telt el azóta, hogy a helyi hatóságok először ígérték: villanyrendőrökkel enyhítik a már akkor rendkívüli módon felduzzadt Bácsi úti forgalmat. Azóta a pénzhiány, a központosított döntéshozatal, a bürokrácia, az állami intézmények „eredeti(en kusza)” tulajdonviszonyai miatt egyik határidő a másik után telt le, egyik terv a másik után dőlt dugába, így mára szinte már akkor sem hisszük, ha látjuk: négysávosra szélesítik a Bácsi úti Petrom benzinkút közelében levő kishidat és villanyrendőrrel szabályozzák a gyalogos- és autósforgalmat a töltőállomás másik oldalán. Kolozsvár városi tanácsának mai ülésen döntenek az elöljárók arról, hogy a Bácsi úti kishíd adminisztrálását átadják a Kolozsvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóságnak, hogy a hídon áthaladó út bővítése megtörténhessen. Most már csak a kivitelezés elkezdését és a majdani munkálatok ideje alatt a közlekedést kell valahogy túlélni.

KEREKES EDIT, SARÁNY ORSOLYA

Épeszű autós, ha csak egyetlen módja van rá, messziről elkerüli a csúcsforgalmi időszakokat Kolozsváron. A csúcsidőszak időtartama viszont folyamatosan nő, reggeltől estig minden hétköznap legkevesebb 6-7 órát tart a kincses város minden be- és kijáratánál és a főbb útvonalak mellett immár a kevésbé fő utcákon is, hiszen a lakosságnövekedéssel párhuzamosan egyre sokasodó járművek vezetői igyekeznek leleményesebbnél leleményesebb kerülőutakat felfedezni. A város egyik forgalmi gócpontja a kisbácsi. Az utóbbi években a negyedben és Kisbács községben robbanásszerűen megnőtt a lakosság száma, teljes új negyed alakult ki ott (és újabbat is terveznek). Három tényező terheli meg nagyon a városrész közúti forgalmát. Az egyik az áthaladó teherforgalom, amelyen valamelyest enyhített tavaly a magyarvistai autópálya-szakasz átadása. A másik kettő egyelőre maradt: a Petrom előtt elhaladó úton a benzinkút közelében található kishíd mérete és a töltőállomás másik oldalán levő gyalogátkelő, amelyen szinte minden pillanatban átkel valaki, hiszen a környék rendkívül sűrűn lakott. Ezt tetézi, hogy a benzinkúttal szemben, a gyalogátkelő mellett buszmegálló van. És még mindig nem számoltunk azzal, hogy a közelben található nagy kiterjedésű ipari övezet is jelentős forgalmat generál (áru- és nyersanyagellátás, munkások ingázása stb.). Mint ismeretes, 1989 előtt több gyár is működött Kisbácsban, ma a legjelentősebb a Napolact tejgyár, de az egykori gyárak felszámolása után maradt ipari épületekben többtucatnyi műhely, lerakat, kisiparos működik. Ugyanakkor nagyon közel van a Tetarom ipari park is, amely szintén nagyszámú dolgozót foglalkoztat.
A szóban forgó kishídról már a Bácsi út sok évvel ezelőtti teljes felújításakor azt remélték az autósok, hogy kétsávosról négy-, de legalább háromsávosra bővítik. Akkor ez sajnos elmaradt. Így jelenleg is az történik, hogy a Kolozsvár irányából érkező négysávos út (menetirányonként 2-2 sáv) a híd közelében kétsávosra csökken, bár az út szélessége a híd után is lehetővé tenné a négy sávot. Az út szélessége 17 méter, emellett 1,50–2,50 méter váltakozó szélességben járdának és zöldövezetnek is jutna hely mindkét oldalon. A – remények szerint nem túl távoli – jövőben ez a kérdés is megoldódni látszik, ugyanis a mai városi tanácsülésen döntenek a kolozsvári elöljárók arról, hogy a Bácsi úti kishíd adminisztrálási jogát átadják a Kolozsvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóságnak azzal a céllal, hogy utóbbi feljavítsa és kiszélesítse azt. A megyeközpont tájékoztatása szerint már kiadták a munkálatokhoz szükséges területrendezési engedélyeket; az adminisztrációs szándékkal átadott ingatlan leltári értéke közel 36 ezer lej – tájékoztat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is reméli, hogy Lucian Bodeş szállításügyi, infrastruktúráért felelős és kommunikációs miniszter végre megoldja a „nyavalyás hidacska” által okozott problémákat, amely állandóan gátolja a közúti forgalmat.

– Remélem, hogy nagyobb támogatást kapunk, mint eddig, és megoldjuk végre a Bácsi úton, a Petrom benzinkút mellett található nyavalyás hidacska („amărâtul ăla de podeţ”) miatt kialakuló forgalmi torlódásokat. A hidat szélesíteni kell, de ez nem tőlünk, hanem a kormánytól függ. Örülök neki, hogy a szállításügyi miniszter Szilágy megyei, így mivel gyakran közlekedik Zilah és Kolozsvár között, látta, mi gátolja a forgalmat és hol alakulnak ki torlódások. Meggyőződésem, hogy felgyorsítják a törvényi keretek rendezését, mert kis munkálatról van szó – közölte Emil Boc még november elején.

Még várat magára a villanyrendőr felszerelése

A műszaki dokumentáció szerint megőrzik a zöldövezeteket, és továbbiakat alakítanak ki ott, ahol a hely alkalmas rá. A munkálatokat csak a feltörési engedélyek beszerzése után kezdik el, a területet a folyamatok végén visszaállítják eredeti állapotába (visszaállítják a járdaburkolatot, zöldövezeteket és az érintett utcák közlekedési rendszerét). Továbbá lépéseket tesznek az Aszúpatak (Valea Seacă) szennyezésének csökkentésére is. A dokumentáció szerint a hidat nemcsak helyreállítják, de kétsávosról négysávosra bővítik. A terv a gyalogosokról sem feledkezik meg, számukra is megfelelő járdákat alakítanak ki. Azt sajnos egyelőre nem közlik, mikorra várható a kivitelezés.

Még mindig megoldatlan marad viszont a gyalogátjáró problémája a benzinkút közelében. A folyamatos autósforgalmat bonyolító országúton, az új tömbháznegyed közelében áthaladó zebrán szinte állandóan átkel valaki. A kisbácsi önkormányzat már 2016-ban felvetette egy, az egész településre kiterjedő okosvillanyrendőr-rendszer ötletét, de a kivitelezés azóta várat magára. Versenytárgyalás is volt, tavaly nyertest is hirdettek, mégsem jutottak előbbre. Sajtóhírek szerint a tervet végül elvetették, illetve az eredetileg közel tucatnyi villanyrendőr beüzemelésére vonatkozó szerződést felbontották, és az a döntés született, hogy azok számát egyelőre 5-re csökkentik és mindegyik kivitelezésére, felszerelésére külön-külön licitet hirdetnek meg. Az országos Elektronikus Közbeszerzési Platformon (SEAP) a benzinkút közelében levő gyalogátkelő villanyrendőrrel való felszerelését meg is hirdették tavaly, novemberben kijelölték a kivitelezőt, s Kisbács akkori polgármestere azt nyilatkozta, tavasszal már működni fog. A kisbácsi polgármesteri hivatal elképzelése szerint a Bácsi út, a Transilvaniei és az Observatorului utca bonyolult kereszteződését olyan okosrendszer irányítaná, amely képes felmérni az aktuális gyalogos- és autósforgalmat, és képes ahhoz igazítani a villanyrendőrök jelzéseit a forgalom résztvevőinek lehetséges legjobb kényelme érdekében. Az említett közúti övezet egy keresztet alkot, egyik szárának két szakasza között mintegy 25 méteres távolság van, ide kellett megoldást találni. A tervek szerint az út két oldalán haladó kábeleket föld alá helyeznék, a gyalogátjárót nyomógombos villanyrendőrrel szerelnék fel. Ennek a kivitelezésnek a sorsát viszont egyelőre homály fedi, a legutóbbi hírek szerint a közúti rendőrség idén tavasszal némi módosítást kért az eredeti projekthez képest. A megvalósítást ugyanakkor tovább bonyolítja, hogy az érintett terület egy része Kolozsvárhoz, a másik része már Kisbácshoz tartozik, az úttest maga pedig, országút lévén, az országos útügyi hatósághoz, így az engedélyek, láttamozások igen sok bürokratikus lépést feltételeznek, ami mind időbe telik… 


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Távélet érintésmentesen
Kanye West bejelentette, hogy indul az ...
Koronavírusos Kolozs megye prefektusa ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ