Játékok a tűzzel
Vissza

Játékok a tűzzel

Hetek óta pusztító erdőtüzek tartják rettegésben a világot. A tűzoltók sokszor hosszú napokig küzdenek egy-egy tűzvésszel, mely nem csak erdőket és termőföldeket pusztít el, de emberek tömegeit teszi földönfutóvá vagy éppenséggel tűzhalál áldozatává. Ez előtt a háttér előtt aligha lett volna igazi szenzáció, hogy Szicíliában ismét lángra lobbant egy erdő. Az esetet az tette gyanússá, hogy történt mindez – alig 15 percnyi időeltolódással – két helyütt is. A rendőrség kezdettől szándékos gyújtogatásra gyanakodott. Aztán azt is megtudtuk, hogy nem alaptalanul. De korántsem az – ugyebár minden gonoszságra hajlamos – migránsok voltak az elkövetők, akikkel egyébként valóban tele van Szicília.

No, nem.

Tősgyökeres szicíliaiak voltak, s ami még figyelemre méltóbb, önkéntes tűzoltók. Az utóbbiak ugyanis, ha oltásban vehetnek részt, óránként néhány száz lejnek megfelelő veszélyességi pótlékot is kaphatnak. Miért ne veszélyeztessék hát az életüket. A filozófusok és szociológusok is úgy vélik, hogy a kockázat társadalmaiban élünk. Amit a kevésbé filozofikus gyakorlatban úgy illik érteni, hogy a pénzért bármely kockázatot hajlandók vagyunk vállalni. S mert ezt jobbára csak mások kárára tehetjük, az erkölcsi kockázat is benne van a pakliban. Hiszen kevésbé filozofikus értelmezésben a modern kor megkérdőjelezhetetlen szentségének tekintett individualizmus is puszta egyéni önzésként válik mindennapos gyakorlattá.

A gyújtogatás, mely – a Földközi-tenger partján is páratlan – kánikulában hosszas elfoglaltságot biztosíthatott volna az elkövetőknek, csupán ötletes jövedelemkiegészítés lett volna. Ha ki nem derül.

Kiderült.

{Tovább olvasható még 310 szó.}
A rövidke hír mindazonáltal hiteles pillanatkép világunk állapotáról. A zseniális tűzoltói écesz perspektívájában életünk számos megmagyarázhatatlannak tűnő mozzanata válik – mintegy villámfénynél – értelmezhetővé. A politikusok például csak azért kuszálják össze az életünket, hogy legyen, amit rendbe tenniük. És azért nem teszik rendbe, hogy tová
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • A lendületes Szent Korona
  A lendületes Szent Korona
 • Császárlátogatás Kolozsvárt
  Császárlátogatás Kolozsvárt
 • Magyarnapos
  Magyarnapos
 • Hala(n)dó ünnepeink*
  Hala(n)dó ünnepeink*
 • Mindenhol otthon
  Mindenhol otthon
 • Növekvő gazdaság, növekvő bajok
  Növekvő gazdaság, növekvő bajok
 • Szoborpolitika
  Szoborpolitika
 • Kelemen Hunor és a másnaposság
  Kelemen Hunor és a másnaposság
 • Face-to-face
  Face-to-face

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: a jogállamiság elleni támadás ...
Szék 300 évvel a tatárdúlás után
Egy harmadik hidat is építene Románia ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ