Japánsztrájkba kezdtek a BBTE diákjai
Vissza

Japánsztrájkba kezdtek a BBTE diákjai

Japánsztrájkot szimbolizáló fehér karszalaggal és flashmobbal fejezte ki tiltakozását a kolozsvári székhelyű Babeş-Bolyai Tudományegyetem több tucat diákja azon tanügyminisztériumi döntés ellen, amely szerint az ország több egyetemén csökkentik jövő tanévtől a tandíjmentes helyeket. Az egyetemi hallgatók a BBTE főépülete előtt gyülekeztek, majd végigvonultak az egyetem folyosóin és belső udvarán.

Andrei Tecsi diákprefektus úgy nyilatkozott, a tiltakozást a szaktárca egyetemi helyek csökkentésére vonatkozó döntése indokolja. A diákprefektus felidézte, hogy a minisztériumi döntés nyilvánosságra hozatala után levelet küldtek a tárcavezetőnek, de a tanügyminiszter keddi válasza nem keltett bennük bizalmat, mivel továbbra sem derült fény arra, milyen elv alapján osztották szét a helyeket. – Amennyiben a BBTE nem kapja vissza azokat a helyeket, amelyektől a szaktárca döntése megfosztotta, hiány keletkezik az intézmény költségvetésében, és ez a diákokra is kihathat – mondta Tecsi.

A kolozsvári székhelyű egyetem diákjai úgy vélik, hogy a tandíjmentes helyek elosztásának átlátható, előre megszabott és koherens módszertan alapján kell megtörténnie. Ezért követelik, hogy a szaktárca tegye nyilvánossá azt az algoritmust, amely alapján kiszámolták a BBTE-nek juttatott államilag támogatott helyeket. Úgy vélik, a minisztérium lépése elbátortalanítja és más, kevésbé színvonalas egyetemek felé irányítja a vidéken érettségizett fiatalokat, akiknek így romlanak majd a munkaerőpiaci esélyeik.

A Temesvári Nyugati Egyetem hallgatói is japánsztrájkba léptek, hogy kifejezzék szolidaritásukat mindazon diáktársaikkal szemben, akik a tandíjmentes egyetemi helyek számának csökkentése miatt tiltakoznak. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Üzent az ENSZ az anyanyelv nemzetközi ...
Dél-tiroli és székely együttműködés
Döntöttek a Gopo-díjak jelöltjeiről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • Szülő numeró 3
  • VIDEÓ – Tűz pusztított egy ...
  • Testnek-léleknek kényeztetés: wellness ...