Japán családi drámát, Finnország életrajzi filmet nevezett Oscar-díjra
Vissza

Japán családi drámát, Finnország életrajzi filmet nevezett Oscar-díjra

Japán családi drámát, Finnország pedig a világhírű finn meleg képzőművészről, Touko Laaksonenről szóló filmet nevezett a legjobb idegen nyelvű alkotás Oscar-díjáért folyó versengésbe – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A Her Love Boils Bathwater (Szeretete felforralja a fürdővizet) című japán filmet Nakano Rjota írta és rendezte. Az alkotás egy asszonyról szól, aki megtudván, hogy halálos beteg, elhatározza, hogy mielőtt elmegy, még megoldja a családja minden problémáját. A főszerepet alakító Mijazava Rie játékáért elnyerte a japán filmakadémia díját, a lányát alakító Szugiszaki Hana pedig a legjobb női mellékszereplő elismerését kapta. 

Japán először Kuroszava Akira A vihar kapujában című filmjével nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart 1951-ben, a legutóbbi japán díjazott pedig Takita Jodzsiro Távozások (Departures) című filmje volt az Oscar-gálán 2008-ban.

A hivatalos finn nevezett Dome Karukoski Tom of Finnland című filmje lett az Oscar-mezőnyben. A produkció a több mint húsz éve elhunyt nagy hatású finn képzőművész, Touko Laaksonen életét dolgozza fel. A film a svéd Göteborgi Filmfesztiválon elnyerte a kritikusok nemzetközi szövetségének díját, és felkerült az Európai Filmdíjak idei rövidlistájára is, amelyről a díj jelöltjei kikerülnek. 

A Tom of Finnland „gyönyörű portré a világszerte legismertebb finnek egyikéről” – fogalmazta meg döntésének indoklásában a finn Oscar-nevezést kiválasztó, filmes szakemberekből álló bizottság. Az alkotás egyben „gyönyörű látványvilágú történelmi darab” is – fűzte hozzá a Finn Filmalap.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kigyúlt egy személygépkocsi a ...
Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...