Január 15-től lehet előjegyezni az oltásra
Vissza

Január 15-től lehet előjegyezni az oltásra

Január 15-től azok számára is elérhetővé válik az előjegyzési platform, akik a koronavírus elleni oltókampány második szakaszában jogosultak a vakcinára – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság elnöke. Ugyanakkor közzétették azoknak a betegségeknek a listáját, amelyekkel lehet kérvényezni a COVID-19 elleni vakcinát az oltáskampány második szakaszában – közölte a vaccinare-covid.gov.ro.

Valeriu Gheorghiţă szerint január 15-én 15 órától kérhetnek előjegyzést az oltásra mindazok, akik a kampány második szakaszában jogosultak erre.

Az egyénileg történő online regisztráció mellett a családorvos közvetítésével, valamint egy erre a célra létrehozott hívásközpont (call center) révén is lehet majd előjegyzést kérni az oltásra. Utóbbi lehetőség kapcsán Gheorghiţă rámutatott: lesz egy országos szinten egységes hívószám, a 021 414 44 25-ös, amelyről aztán a megyei hívóközpontokhoz továbbítják a hívást. Emellett regisztrálni lehet az oltásra az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok révén, vagy hozzátartozók segítségével, akik létrehozhatnak egy saját fiókot a platformon, és ezen keresztül előjegyzést kérhetnek legtöbb tíz családtag számára.

Kedd délig 134 ezer személy kapta meg a koronavírus elleni oltást Romániában, és 468 esetben jelentkeztek enyhébb mellékhatások.

Krónikus betegségek listája 

A következő személyek jogosultak a védőoltás beadására a második szakaszban: a 65 év fölötti személyek, a krónikus betegek, életkortól függetlenül (A betegségek listája a következő: cukorbetegség, túlsúly, más anyagcsere-betegségek (veleszületett is), szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, onkológiai betegségek, tüdőbetegségek, idegrendszeri betegségek (Down-szindróma is), májbetegségek, autoimmun betegségek, súlyos immunhiányos betegségek:  transzplantáción átesett betegek, előzetes orvosi jóváhagyással, biológiai terápia vagy hosszútávú  kortikoszteroidkezelés alatt álló betegek, HIV fertőzöttek);  akulcsfontosságú ágazatokban dolgozó személyzet (az állami intézmények működését biztosító személyzet, a közbiztonság, védelem terén, a kulcsfontosságú gazdasági szektorban dolgozók, a vízszolgáltatást biztosító, a villamos energia előállítását és elosztását biztosító személyzet, a fűtőanyag előállítását és elosztását biztosítók, a gyógyszergyártást biztosító, szállító személyzet, az áru-és személyszállításban dolgozók, a vasúti csomópontokon, repülőtereken tevékenykedők, a különleges kommunikációs szolgáltatásban, a tanintézményekben és bölcsődékben dolgozók, a postai, az egyházi személyzet, a sajtóban dolgozók, akik ki vannak téve a fertőzésnek (például kórházakban forgatnak), a hulladékszállítással foglalkozó személyzet.

A romániai oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță elmondta, hogy a krónikus betegeknek a háziorvosnál kell jelentkezniük, ugyanis rajtuk keresztül történik majd ezeknek a betegeknek a programálása a védőoltásra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...