Iuliu Maniunak emelnek szobrot Kolozsváron
Vissza

Iuliu Maniunak emelnek szobrot Kolozsváron

Az erdélyi Román Nemzeti Párt volt alelnökének, Iuliu Maniunak állítanak szobrot idén ősszel a kincses városban. A 70 ezer euró értékű alkotás költségeit, amelyet a Szabók bástyája környékén terveznek elhelyezni, a Román Akadémia Kolozs megyei szervezete elnöke, Emil Burzo fedezi.

– A Román Akadémia Kolozs megyei szervezetének tagjait 2012 óta foglalkoztatja, hogy szobrot állítson az akadémia azon tiszteletbeli tagjainak, akik hozzájárultak a román társadalom fejlődéséhez, történelme alakításához. Köztük van Iuliu Maniu, a Román Nemzeti Párt alelnöke, aki fontos szerepet töltött be az 1918-as egyesülésben. Iuliu Maniu szobrának elkészítésére a máramarosi Ioan Marchis szobrászművészt kértük fel, a 2,60 méter magas alkotást a Szabók bástyája környékén, egy kis téren helyeznénk el.  A szobron már dolgozik az alkotója, augusztusra elkészül. A felavatás pontos dátuma még nem ismert, de valamikor szeptemberben vagy októberben, a Kolozsvári Akadémiai Napok alkalmával leleplezzük – nyilatkozta Burzo.

A szobbor-tervek közül Răzvan Theodorescu akadémikus választotta ki a nyertes alkotást, amelyen Iuliu Maniu hozzávetőlegesen 50 évesnek fog kinézni.

„A szobor elkészültét a fiam és én finanszírozzuk, a költségek elérik a 70 ezer eurót, de számomra erkölcsi kötelesség a szobor felállítása. Személyesen ismertem Maniut még gyerekkoromból. Fontos, hogy emlékezzünk arra az emberre, aki Románia demokratizálódásáért küzdött, majd igazságtalanul bebörtönözték, és Máramarosszigeten elhunyt”, közölte Emil Burzo, aki elmondta azt is, Iuliu Maniu szobrának leleplezésére meghívják a volt román államfőket és a Román Királyi Ház képviselőit is.  

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...
Kiesett az U-BT, lemondott Mihai ...
Oltean Csongor: „Az EU rendezheti az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ