Itt az új fonó: farsangig falura mennek az operák!
Vissza

Itt az új fonó: farsangig falura mennek az operák!

Kolozs megyei falvakban tart előadásokat Gyere falura, Operába címmel a Kolozsvári Magyar Opera és a Román Opera, valamit a Gheorghe Dima Zeneakadémia diákjai. A projektet szervező civil szervezet, a Gyere Falura Kulturális Egyesület célja a vidéki környezetben élő fiatalok tanítása és kulturális nevelése, ugyanakkor a romániai falvak felélesztése, ennek szellemében invitálja operába a környező falvak lakosait. A rendezvényről az egyesület tagja, Alin Pop, valamint Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Cristian Avram, a Kolozsvári Román Opera szóvivője és Iulia Merca, a román opera munkatársa, a projekt szervezője számolt be a sajtó képviselőinek tegnap délben. A sajtótájékoztatón kiderült: az előadások menetrendjét a falusi életvitelhez igazították, hogy minél nagyobb számban látogathassanak el a rendezvényre, és a helyi fiatalokat önkéntes munkára fognák, így segítve őket a munkavállalásban.

A kommunista államberendezkedés annakidején nagy figyelmet fordított a vidéki lakosság képzésére, művelődésére, és ehhez a dogmatikai rendezvényeken túl az is hozzá tartozott, hogy a profi színházak, zenekarok és a gyakorta profi rendezők, színészek rendezte amatőr csoportok társulatai rendszeresen turnéztak országszerte előadásaikkal. A rendszerváltással ez az egyébként igencsak költséges gyakorlat megszűnt (képzeljük el pl. egy nagyszínpadi előadás díszleteinek szállításával járó költségeket, a kisebb kultúrházak színpadára való adaptálás kiadásait stb.). Az utóbbi évtizedekben a vidéki közösségek sokszor csoportosan jöttek a kolozsvári színházba, operába, kisebb-nagyobb buszokkal nemcsak gyerekcsoportok, hanem vegyes korosztályhoz tartozó felnőttek is jöttek a kolozsvári előadásokra rendszeresen például Zsobokról, Désről, de még a távolabbi Zilahról is. Az utazással járó többletkiadásokra mindazonáltal nem mindenkinek van lehetősége, így annál üdvözlendőbb most a két kolozsvári opera és a zeneakadémia közös ötlete, amellyel falura is elviszik a jó zenét.

– Első alkalommal szerveznek hasonló felépítésű programot Romániában, de reméljük, hogy a Gyere falura, Operába projekt jövőtől már országos esemény lesz, amelybe bevonunk más civil szervezeteket, amelyek átvehetik ezt a koncepciót – vezette fel röviden a programot Alin Pop, aki egyben a Kolozsvári Rádió szerkesztője.

Az esemény szervezői úgy döntöttek, az előadásokat válogatott településeken szervezik meg, többnyire olyan helyszíneken, amelyek Kolozsvár közvetlen közelében találhatóak, ám amelyek híján vannak minden kulturális lehetőségnek, eseménynek. „2018-ban a szépen helyreállított falusi kultúrotthonokban nincsenek kulturális rendezvények, a nagy falusi események után általában az étkezést szokták itt megoldani. Mi azt szeretnénk, hogyha a kultúra nemcsak az otthon nevében szerepelne, és visszaállítanánk a kulturális jelleget az operák előadásaival.”, magyarázta Alin Pop. A projekt célja felhívni a figyelmet arra, mennyire kevés kulturális rendezvény van a vidéki környezetben, ugyanakkor arra nevelni az ott lakókat, hogy részt vegyenek hasonló rendezvényeken. Emiatt minden településen operabérleteket sorsolnak ki, reményeik szerint ezzel is hozzájárulhatnak a cél eléréséhez, és így egyre több ember fog majd kulturális rendezvényekre járni – tette hozzá.

Az előadások 2018. október 14. és 2019. február 28. között zajlanak. Azért esett a szervezők választása a téli hónapokra, mert úgy gondolták, a vidéki környezetben élőknek télen kevesebb a munkájuk, mint bármely más évszakban, így van idejük elmenni kulturális eseményekre. Az előadások mind vasárnap zajlanak, rögtön mise, istentisztelet után – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az első fellépést Szucságon szervezik, de Egeres-gyártelep, Bács, Nádaskóród, Nádaspapfalva, Magyargyerőmonostor, Havasnagyfalu, Vista, a kicsit távolabbi Kalotaszentkirály és Méra közönsége is részesül majd az előadásokból. A projektet jövő év februárjában Bácsban szervezett előadással zárják. Azokra a településekre, ahol nagyobb a magyar közösség, a magyar opera megy, míg azokra a helyszínekre, ahol a románok vannak többségben, a román opera látogat ki, a vegyes lakosságú falvakba pedig mindkét intézmény munkatársai, énekesei és táncosai elmennek – derült ki még a sajtóeseményen.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója a sajtó képviselőinek elmondta: nem is gondolkoztak azon, hogy elfogadják-e vagy sem a felkérést, és saját tapasztalatból tudja, hogy „nagy sikerű lesz a projekt.” Az operán belül számos olyan kis csoport van, amely járja a magyar településeket, eseményekre, falunapokra mennek fellépni, ahol mindig jól fogadják őket, van igény az előadásokra – magyarázta az intézményvezető.

A rendezvényen Iulia Merca röviden ismertette, mit is hallhatnak majd az érdeklődők. Mint mondta, természetesen nem Wagner-operákkal, hanem könnyedebb műfajokkal készülnek, musical, operett, népies dallamok, román írók, költők román zeneszerzők által megzenésített írásai, és természetesen operarészletek, áriák is kerülnek a repertóriumba. A román opera műsora a Gherase Dendrino Lăsați-mă să cânt című előadásából (borítóképen jelenet az előadásból) veszi át a legtöbb dalt. Iulia Merca ugyanakkor kiemelte: a kezdeményezés nagyon jó, pozitív és előnyös a közösség, de a fellépők számára is.

A helyi fiatalokat is bevonnák a projektbe, minden helyszínen 25 fiatal önkéntes fogja segíteni a szervezők munkáját. „Úgy gondoljuk, hogy az önkénteskedés a mai világban nagyon fontos, a munkáltatók nagyon értékelik ezt. Az önkénteseinknek mind külön feladataik lesznek, de be is tanítjuk őket, és elmagyarázzuk nekik is, miért fontos a munkájuk és miért fontos az önkénteskedés”, magyarázta Alin Pop.

A projekt a Kaufland által meghirdetett pályázat keretében valósulhat meg, a támogatásra a Gyere Falura Kulturális Egyesület pályázott.

(Borítókép: Tíz Kolozs megyei román és magyar faluban lesznek előadások. Fotó forrása: www.operacluj.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület
Tizenhárom óra keresés után találtak rá ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ