Itt a vírus, hol a vírus?
Vissza

Itt a vírus, hol a vírus?

A pandémia a fociberkeket is elérte, de Romániában talán a legkirívóbb eset a Kolozsvári CFR 1907 háza táján történik.

A múlt hetekben az FCSB elleni mérkőzés előtt jelent meg az első pozitív teszt a kolozsvári együttesénél, aztán két napra rá még öt, a következő héten pedig 20 (!) esetben mutatták ki koronavírus jelenlétét az együttes játékosainál és vezetőinél. A hírözön hallatán egy ideig olyan érzésem is volt, hogy a CFR 1907-nél rekordot akartak dönteni: legyen ez a csapat a legfertőzöttebb, ne a sorozatot elindító, és jelenleg 21 esetnél tartó Bukaresti Dinamó.

S természetesen rögtön megjelentek az összeesküvés-elméletek mindkét oldalon.

A vasutasok ellendrukkerei szerint azért indult be a CFR-es koronavírus-lavina, hogy a csapatnak ne kelljen az FCSB ellen játszania, utána a fővárosiak elhódítják majd a Román Kupát, ezzel eldől az Európa Ligában résztvevők nagy része, így a vasutasoknak úgymond két „könnyű” meccse marad (az immár érdektelen bukarestiek és a Botoşani-i FC ellen), s már csak az éllovas krajovaiak legyőzése kellene a számára a címvédéshez.

Ami annyiban lett igaz, hogy az FCSB valóban legyőzte a Román Kupa döntőjében a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t, viszont az ellendrukkerek megfeledkeznek arról, hogy legalább dodonai jósnak kellett volna lenni, hogy ebben biztos legyen valaki, hiszen Gigi Becali gárdája árnyéka önmagának, s a trófeát eldöntő egyetlen találat pedig csak a székelyföldi csapat óriási védelmi hibájának köszönhetően született meg.

S az elmélet azért is sántít, hiszen a pozitív teszt velejárója az elkülönítés, kórházi kezelés, karantén, ami alatt a csapat nem edzhet, nem készülhet a kilenc nap alatt esedékes három sorsdöntő mérkőzésre.

Ez így is történt, a Kolozsvári CFR 1907 csapata 10 napig Mogoşoaián maradt, tagjai gyakorlatilag szobafogságba kényszerültek. A fordulat vasárnap történt, amikor az újabb teszteléseknél az előző esetek fordítottja történt: az első híresztelés szerint mind a 26 teszt negatív lett, de végül is az érintettek több mint a felénél nem mutattak ki koronavírus jelenlétét. Az első teszteket elvégző bukaresti Regina Maria magánklinikát bepereli a vasutascsapat, és kártérítést követel. A kolozsvári teszteket az állami klinikán végezték, a járvány- és a megyei kórházban.

Mindez alapul szolgál a másik összeesküvés-elméletnek, amelynek talán leginkább a sporttól nem távol álló (a Román Cselgáncs Szövetség elnöke), Cozmin Guşă aranyosgyéresi születésű politikus Facebook-bejegyzése a legjobb példa. Amely szerint a pozitív tesztek utasításra készültek, a vasutascsapat befeketítését és ellehetetlenítését szolgálták.

A legnagyobb bűnös viszont az egészségügyi és biztonsági hivatalok hozzá nem értése, tehetetlensége, és a szabályozások félreérhetősége. Hiszen olyan eset is előfordult már éppen múlt szombaton, hogy a jászvásári csapat egyik játékosánál koronavírust diagnosztizáltak, mérkőzését halasztották, utána viszont gyorsan két negatív tesztet is felmutatott – erre a meccset nemcsak lejátszották, hanem az érintett pályára is lépett. Vagy pedig a II. ligás UTA–Rapid mérkőzés, amelyen szurkolók százai vettek részt, annak ellenére, hogy a rendeletek értelmében csak zárt kapuk mellett lehet lejátszani a bajnoki találkozókat.

Az igazság pedig valahol a két elmélet között zokog.

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ