Ismét tesztelik a RO-ALERT rendszert
Vissza

Ismét tesztelik a RO-ALERT rendszert

A Kolozs Megyei Katasztrófa-védelmi Felügyelőség (ISU) tájékoztatja a lakosságot, hogy július 18-30-a között délelőtt 9-12 óra között ismét tesztelik a RO-ALERT rendszert. A művelet célja a rendszer működőképességének ellenőrzése. Hasonlóképpen az előző teszthez üzenetet küldenek az emberek mobiltelefonjára.

A RO-ALERT üzenetek fogadásához megfelelő konfigurációval rendelkező telefonok tulajdonosai a következő üzenetet kapják meg: „TEST! Acesta este un mesaj pentru  testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”. Azaz arról biztosítják a lakosokat, hogy nincsenek vészhelyzetben, csak a rendszert próbálják ki. Azok, akik eddig nem kaptak ilyen üzenetet, de szeretnének, a www.ro-alert.ro honlapról tájékozódhatnak az értesítés célba éréséhez szükséges telefon-beállításokról. Az ISU biztosítja a lakosságot, hogy a rendszer kipróbálására feltétlenül szükség van.

A RO-ALERT rendszert 2018. Szeptemberétől üzemelték be, és azóta több mint 400, valós vészhelyzetre vonatkozó üzenetet küldtek szét. Ilyenek voltak az áradások, tűzvészek utáni füstfelhők, vadállatok (medvék) közelségét jelző riasztások lakott területen. Miután a szolgáltató értesítette az embereket az őket fenyegető veszélyről, azok megtehették a szükséges önvédelmi intézkedéseket.

A RO-ALERT rendszer operátora digitális térkép segítségével választja ki azt a területet, ahova a figyelmeztető jelzést elküldik. A kiválasztott térségben található távközlési rendszerek cellái pedig továbbítják az üzenetet a megfelelően beállított maroktelefonokra. A rendszer kipróbálása mellett a működtető csakis vészhelyzetben küld üzenetet a lakosok telefonjára. A RO-ALERT üzenetek akkor érnek célba, ha az illető területen 2G/3G/4G GSM-lefedettség van, függetlenül attól, hogy a telefon tulajdonosa bérletes vagy kártyás előfizető. A RO-ALERT üzenetek fogadása nem jelent semmilyen többletköltséget a telefon tulajdonosának. Amennyiben a telefon ki van kapcsolva, van nincs térerő, az sms-ket nem kapja meg az illető. A RO-ALERT üzenetek fogadásához nem szükséges okostelefon.

Kolozs megyében a RO-ALERT rendszer kipróbálása az alábbi ütemterv szerint történik: július 19-én 10-12 óra között Pecsétszeg, Alsókosály, Kackó településen. Július 22-én 10-12 óra között Kalotaszentkirályon, Kiskalota, Magyargyerőmonostor, Roska, Havasnagyfalu, Nagykapus, Gyalu, Szászfenes, Tordaszentlászló, Csürülye, Tordatúr, Erdőfelek, Magyarpeterd, Ajtony, Szind, Palackos, Kolozs, Apahida, Magyarkályán, Nemeszsuk. Július 23-án 9-12 óra között Kackó, Vad, Alsókosály, Mikeháza, Ungurași, Ördöngösfüzes, Bonchida, Palatka, Magyarkályán, Magyarszarbaskend, Doboka, Páncélcseh. Július 24-én 9-12 óra között azokban a közigazgatási egységekben próbálják ki a rendszert, amelyek más megyébe tartozó helységekkel határosak 5 kilométeren belül. Július 25-én 9-12 óra között minden Kolozs megyei településen küldik az üzeneteket. Július 27-én 10-12 óra között pedig a Kolozs, Beszterce-Naszód és Maros megyék határvonalán levő települések lakosainak. Július 30-án országos szintű riadóztatás lesz 9-12 óra között minden Kolozs megyei településen.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Méltó elismerést sürgetett Tőkés László ...
Sporthírek röviden
ArteKino – ingyenes online ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ