Ismét Radu Jude-filmet jelöl Oscar-díjra Románia
Vissza

Ismét Radu Jude-filmet jelöl Oscar-díjra Románia

A Karlovy Varyban nemrég Kristályglóbusszal elismert „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című Radu Jude-filmet nevezi a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra Románia, derül ki a Román Országos Filmközpont (CNC) közleményéből.

Az alkotás jelöléséről a Filmközpont által felkért kilenctagú bizottság (Dana Duma, Magda Mihăilescu, Ionuţ Mareş, Zágoni Bálint, Iulia Blaga, Andra Petrescu, Cristina Corciovescu, Marilena Ilieşiu és Claudiu Turcuş) döntött, a filmes szakemberek a 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között bemutatott filmek közül választották ki Radu Jude produkcióját, az alkotást egyébként az augusztus 6. és 12. között zajó Anonimul fesztiválon mutatják be először Romániában, a Duna-deltai Szentgyörgyön.

Az  „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" az 1941-es odesszai mészárlásról szól, a film története szerint egy utcaszínházi előadásban rekonstruálják az akkori történéseket. A film címe idézet Mihai Antonescutól, aki a második világháború alatt Románia külügyminisztere és miniszterelnök-helyettese volt. 

Főbb szerepekben: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ. Operatőr: Marius Panduru (RSC), vágó: Cătălin Cristuţiu, hangmérnök: Jean Umanski, díszlet és jelmez: Iuliana Vîlsan.

A CNC másodszor javasol Radu Jude-filmet a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra, legutóbb 2016-ban az Aferim! című alkotása kapott jelölést.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ