Ismét bevezetik a kötelező katonai szolgálatot?
Vissza

Ismét bevezetik a kötelező katonai szolgálatot?

Ma Mihai Fifor védelmi miniszter Krajován azt nyilatkozta: a kormány vagy a koalíciós nem tárgyalt a kötelező katonai szolgálat ismételt bevezetéséről. A védelmi miniszter keddi nyilatkozatát igyekezett tisztázni, amely szerint Romániában nem beszüntették, hanem felfüggesztették a kötelező katonai szolgálatot.

„Egyesek pontosan úgy értették, ahogy mondtam, mások megpróbálták kiforgatni a nyilatkozatomat, és más felhangot próbáltak adni neki. Pillanatnyilag nagyon kicsi a valószínűsége a kötelező katonai szolgálatot ismételt bevezetésének. Tegnap azt mondtam, nem megszüntették, hanem csak felfüggesztették a kötelező katonai szolgálatot. Ez a törvény, ez van most érvényben. Ahogy mondtam, nem gondolunk a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésére, nem teszünk ilyet, a kormányban, politikai szinten, sehol nem merült ez fel” – mondta Mihai Fifor, majd hozzátette: vannak országok a NATO-n belül, ahol viszont az a döntés született, hogy a meghatározott idejű katonaság újból kötelező lesz.

Ehelyett a miniszter inkább az önkéntes tartalékos programot szeretné megreformálni, hogy így legyen lehetséges személyzettel ellátni Románia hadseregét.

„Azon gondolkodunk, hogyan tehetnénk sokkal vonzóbbá ezt a programot, mint amilyen eddig volt, hogy valódi sikertörténetté váljék. Nem örülünk neki, hogy ez nem sikerült elsőre, de helyrehozunk egy-két dolgot, és reméljük, hogy a program révén sikerül majd személyzetet szállítanunk a román hadseregnek. A módosítások elsősorban anyagi jellegűek, másfelől azt is megnézzük, hogyan tehetnénk vonzóbbá. Nyilván soha senki nem fog tolongani azért, hogy önkéntes tartalékos legyen, ha nincs, ami erre ösztönözze, anyagi értelemben, amiért valóban megérné. Ezt a rendszert úgy próbáljuk kitalálni, hogy növeljük a katonai karrier vonzerejét” – mondta a miniszter.

BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Felelősségre vonják a tanügyminisztert
Újabb PSD-s javaslatok a tárcák élére
VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ