Iráni filmmel rajtol az Anonimul filmfesztivál
Vissza

Iráni filmmel rajtol az Anonimul filmfesztivál

Jafar Panahi, iráni rendező 3 Faces című filmjének vetítésével nyitják meg ma az Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztivált. A Duna-Deltában található Szentgyörgy nevű kis faluban 15. alkalommal szerveznek független filmfesztivált, az augusztus 6. és 12. között zajló rendezvény díszmeghívottja, Emir Baigazin kazah rendező.

A filmes seregszemlét megnyitó 3 Faces című produkció elnyerte az idei Cannes-i filmfesztivál legjobb forgatókönyvének járó díjat. A rendező, aki a 2015-ös Arany Medve-díjas Taxi című filmet is jegyzi, néhány éve az iráni politikai rezsim miatt házi őrizetben van.

A fesztiválon láthatja először a romániai közönség Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmjét is. Az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon Kristályglóbusszal díjazott filmet nevezi Románia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. Az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a második világháborúban zajló odesszai csatáról szól, a filmben utcaszínházi előadásban rekonstruálják a történteket.

Az Anonimul fesztivál Román Film Estje programja szerdán, Emanuel Pârvu Meda, avagy a dolgok nem annyira fényes oldala című filmjével indít. A rendezést a szarajevói filmfesztiválon mutatták be 2017-ben, ahol elnyerte a legjobb rendezésért és legjobb férfi főszerepért járó díjakat. Ugyancsak szerdán vetítik Dan Chişu következő filmjének, a Jandarmul című produkciónak egy kivonatát, amelyet Bogdan Mureşanu rendező Bogdan Mureşanu című rövidfilmjének és Vlad Zamfirescu rendező debütfilmjének, a Secretul fericirii című alkotásnak a vetítése követ.

A fesztivál díszmeghívottja, Emir Baigazin kazah rendező pénteken veheti át az Anonimul Trófeát, a díjat a „mozi egyetemes szépségéhez való hozzájárulásáért” kapta meg. A trófeát 2016-ban Park Chan-wook, míg 2017-ben Michel Franco vehette át.

A rendező a szentgyörgyi közönségnek bemutatja a The Wounded Angel című filmjét, valamint a 2013-ban a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal elismert Harmony Lessons című debüt alkotását. Ugyanakkor a Duna-Deltában szervezett fesztiválon az alkotó teljes filmográfiáját vetítik.  Emir Baigazin szombaton mesterkurzust is tart.

A filmfesztivál szombat este díjátadóval, majd Spike Lee BlacKkKlansman című filmjének vetítésével zárul. A romániában első alkalommal látható rendezés elnyerte az idei Cannes-i fesztivál zsűrijének Nagydíját, a film Ron Stallworth életéből inspirálódik, aki az első olyan afro-amerikai származású rendőr volt, akinek sikerült beépülnie a Ku Klux Klanba.

(Borítókép: Emir Baigazin kazah rendező a fesztivál díszmeghívottja, idén ő kapja az Anonimul Trófeát. Fotó forrása: Pascal Le Segretain/Getty Images Europe)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ