Ipari parkot hoznának létre Kisbács községben
Balázs János a térség fejlődését reméli a beruházástól
Balázs János a térség fejlődését reméli a beruházástól
Vissza

Ipari parkot hoznának létre Kisbács községben

A Kisbács községhez tartozó Andrásházán tervez ipari parkot kialakítani a helyi önkormányzat. A rendelkezésre álló megközelítőleg 35 hektáros terület bekebeleztetése és az urbanisztikai terv elkészítése az első lépés a beruházás elindításához. Balázs János kisbácsi RMDSZ-es polgármester lapunknak elmondta: akár négy-öt évbe is beletelhet, amíg sikerül a jelenleg legelő rendeltetésű, belterületként nyilvántartott földterületen kiépíteni a víz- és villanyhálózatot, valamint a csatornarendszert. Elismerte, hogy a közművesítés hosszú folyamat, és csak kormánypénzből vagy uniós forrásból tudnák megvalósítani a község roppant alacsony bevételei miatt, viszont az új ipari park megépítése után az ott tevékenykedő magáncégek által befizetett adók hozzájárulnának a jelentős bevételnövekedéshez. Így a beruházás megvalósításával Kisbács község és térsége is fejlődne, hiszen a költségvetésből a helyi igényeknek megfelelő beruházásokra is futná.

Az Andrásházára tervezett új ipari park terve kapcsán Balázs János kisbácsi polgármester elmondta: a 35 hektáros terület, ahova az ipari parkot tervezik, jelenleg legelő, de sem Kisbács községben, sem Andrásházán nincs annyi állat, hogy a legelőt megfelelőképpen kihasználják. – A földterületnek nagyon jó a fekvése, eléggé közel van az autópálya bejáratához, és még közelebb fekszik a megépítendő összekötő úthoz, ami Kolozsvár déli terelőútjához vezet majd – magyarázta az elöljáró, aki szerint az ipari parkot a kolozsvári Tetarom ipari parkok mintájára építenék fel, és főleg nemzetközi cégeknek adnák ki. – Elég nehéz felmérni, hány új munkahely jön ezáltal létre, mert a munkahelyek száma az itt helyet kapó cégek által használt automatizált munkafolyamatoktól függ. Harmincöt hektár nagy terület, akár több száz embernek is nyújthat munkahelyet – jegyezte meg Balázs János. A községvezető arra is rávilágított, hogy a községi általános urbanisztikai terv (PUG) szerint a földterület nem alkalmas lakóépület felhúzására. – A községi önkormányzat elsősorban közművesítésre – víz-, villanyhálózat bevezetésére és csatornarendszer kiépítésére – és útépítésre akar kormánytámogatásért vagy uniós pénzalapért pályázni. Ugyanakkor a területet be is kell táblázni a telekkönyvbe a polgármesteri hivatal javára, mert ezt eddig a községvezetés elmulasztotta. Ha mindezeket sikerül megvalósítani, akkor talán adókedvezményt is kaphatnak majd az ott tevékenykedő cégek – sorolta a rájuk váró feladatokat a polgármester. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy a tervet saját erőből nem tudják véghezvinni. 

Az RMDSZ-es polgármester úgy véli, hogy a nagybefektetők bevonzása a helyi gazdaságot jelentősen fellendítheti, hiszen amellett, hogy az ipari parkban tevékenykedő vállalatok a helyi önkormányzatnak fizetik az adókat és illetékeket, a már meglévő helyi vállalkozások forgalma is fellendülhet, ha a parkban dolgozók keresetük egy részét a községben költenék el élelmiszerre vagy egyéb helyi vállalkozók által nyújtott szolgáltatásokra.

Az elöljáró hozzátette: az ipari park megnyitásával az önkormányzat bevétele jelentősen megnövekedne, amely hozzásegítené őket ahhoz, hogy többek között útjavításokat végezzenek, új parkokat és játszótereket alakítsanak ki a községben. – A község lakosaiért dolgozom, és arra törekszünk, hogy az igényeiknek eleget tegyünk. Sok esetben nem azért marad el egy-egy kérés megvalósítása, mert nincs arra vonatkozó elképzelés, vagy  mert nem találunk kivitelezőt, hanem azért, mert nincs elegendő anyagi forrásunk rá. Az ipari park beindítása ebben is segítene” – emelte ki a polgármester. 

Egy ipari park létrehozása nemcsak Kisbács község szempontjából lenne jelentős megvalósítás, hanem a Nádasmente falvaiban élők számára is jó lehetőséget kínálna, hiszen jelenleg sokan naponta több órát utaznak, hogy eljussanak a Kolozsvár keleti bejáratánál található ipari parkokba.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ