Iohannis szót emelt az ukrajnai románokért
Vissza

Iohannis szót emelt az ukrajnai románokért

A 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény módosítását sürgette Klaus Iohannis államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott New York-i megbeszélésén - derült ki a román elnöki hivatal csütörtöki közleményéből.

A két államfő az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakára érkezett az Egyesült Államokba, és ez volt az első kétoldalú megbeszélésük Zelenszkij elnökké választása óta.

Iohannis kifejezte nyitottságát az együttműködésre, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatokat régóta beárnyékoló gondok orvoslását sürgette. Leszögezte: világos és működőképes megoldásokra van szükség az anyanyelvű oktatásban okozott problémák elhárítása érdekében, oly módon, hogy a román nyelvű oktatás szintje és minősége ne csorbuljon.

Hozzátette: a román állam komoly erőfeszítéseket tesz a területén élő nemzeti kisebbségek - köztük az ukrán kisebbség - anyanyelvű oktatásának biztosítása érdekében, és ezt a “román modellt” európai és nemzetközi szinten is elismerik.

A két elnök egyetértett abban, hogy élénkíteniük kell a párbeszédet a régió biztonságát, illetve az energiabiztonságot érintő témákban, és mindkét fél megerősítette, hogy ellenzi az - ukrán tranzit jelentős részének kiváltására alkalmas - Északi Áramlat-2 orosz földgázvezeték megépítését.

Zelenszkij megköszönte az Ukrajna szuverenitása és területi épsége melletti román kiállást, és arról biztosította Iohannist: megoldást keresnek az oktatási törvény által előidézett gondok megoldására oly módon, hogy ne sérüljön az ukrajnai román kisebbség joga az anyanyelvű oktatáshoz - közölte a román elnöki hivatal.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Novák Eduárd: 2032-ben Románia a ...
Gheorghiță: az oltások hatékonyak az új ...
Tíz napos csúszást okoz a kevesebb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ