Iohannis szerint csak részben sikerült eltávolítani a PSD-t a hatalomból
Vissza

Iohannis szerint csak részben sikerült eltávolítani a PSD-t a hatalomból

Ma Klaus Iohannis kijelentette: csak részben sikerült eltávolítani a Szociáldemokrata Pártot (PSD) a hatalomból.

Az elnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bizottságának és parlamenti frakcióinak ülésén vett részt. Hozzátette: azt szeretné, hogy 2020 végén már ne vezessenek állami intézményeket a PSD emberei.

Az ülés elején Iohannis államfő megköszönte a liberálisoknak az elnökválasztási kampányban való részvételt, hangsúlyozva, hogy nagy sikert értek el, hiszen ellenfelük, a PSD idén az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét könyvelhette el, ugyanis mind az európai parlamenti választáson, mind a referendumon, mind az államfőválasztáson alulmaradt.

„Csak részben sikerült eltávolítani a PSD-t a hatalomból. A PSD-nek számos törvényhozója, sok polgármestere, sok megyei tanácselnöke van még, így örülünk ennek a győzelemnek, az önelégedettség azonban most nagy tévedés lenne a PNL részéről" - tette hozzá.

Az államfő szerint a jelenlegi kormány jó munkát végez, rövidesen azonban újabb választásokra kerül sor, és ő azt szeretné, hogy a jövő év végére ne álljanak szociáldemokraták az állami intézmények élén.

A Hotnews hírportál tudomása szerint Iohannis az ülésen arra figyelmeztette liberális párttársait, „ne üljenek karba tett kézzel”, és ne becsüljék alá a PSD-t, amely a jövőben minden alkalmat megragad majd, hogy támadást intézzen a kormány ellen.

Az államfő ugyanakkor elégedetlenségét jelezte amiatt, hogy a PNL nem próbálta meg a parlament vezetését is megszerezni, és eltávolítani mindkét ház éléről a szociáldemokrata párti vezetőket.  

Iohannis kitért a kormány tevékenységére is, hangsúlyozva, hogy sürgősen lépni kell a 2020-as állami költségvetést illetően. Az államfő az előrehozott választások lehetőségét is megpendítette, amelyet véleménye szerint nem kellene teljesen elvetni.

A digi24.ro tájékoztatása szerint Iohannis kitért a helyhatósági választások megszervezésére is, jelezve pártjának, hogy a jelenlegi egyfordulós választás helyett inkább a polgármesterek és megyei tanácselnökök két fordulóban történő megválasztását támogatja.

„Kétfordulós választáson szép eredményeket lehet elérni” – jelentette ki az államfő. „Egy jó polgármester-jelölt simán nyer” – tette hozzá.

Mint ismeretes, a kétfordulós önkormányzati választásra való visszatérés a magyar közösség számára egyáltalán nem előnyös. Ezt az RMDSZ vezetői is számos alkalommal jelezték, és szóvá tették.

(A borítókép illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 16-tól folytatódik az oktatás?
Biztos nem vált online kiadásra a ...
Elnapolják a Transilvania Nemzetközi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ