Iohannis: meghosszabbítjuk a veszélyhelyzetet
Vissza

Iohannis: meghosszabbítjuk a veszélyhelyzetet

A hatóságok harminc nappal meghosszabbítják a szerdán éjfélkor veszélyhelyzetet – jelentette be Klaus Iohannis államelnök szerdán a Cotroceni-palotában tartott egyeztetés után. Iohannis megbeszélést folytatott a COVID-19 járvány kezeléséről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafattal, az országos katasztrófavédelem vezetőjével.

„Figyelembe véve a körülményeket, miszerint a betegek száma nem csökken, hanem tovább nő, harminc nappal meg fogjuk hosszabbítani a veszélyhelyzetet. (...) Csak azok a korlátozások maradnak hatályban, amelyek jelenleg is érvényben vannak. Nem vezetünk be más korlátozásokat, de újabb lazításokról nem lehet szó” – idézte az elnök nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség.

Mint ismeretes, a hatóságok július elején elhalasztották a tervezett további lazításokat: nem nyitottak ki a vendéglátóhelyek zárt terei, zárva maradtak a mozik és színházak.

Hangsúlyozta: a járványhelyzet nem jó, s felszólította a lakosságot, hogy tartsa be az óvintézkedéseket, viselje a védőmaszkot, és tartsa be a fizikai távolságot, mert csak így lehet megállítani a járvány terjedését.

Iohannis leszögezte: nem lesznek olyan intézkedések, amelyek akadályozzák a gazdaságot. „A kormány a megfelelő pillanatban be fogja mutatni azokat a jogszabályokat és határozatokat, amelyekkel gyakorlatba ültethető a gazdaság fellendítésére kidolgozott program. Ez rendkívül fontos egy ilyen válságos időszak után” – fejtette ki Iohannis.

Tájékoztatott ugyanakkor arról, hogy pénteken és szombaton részt fog venni az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletén, amelynek témája a gazdaság fellendítése lesz.

„Nagyon fontos Románia számára, hogy minél nagyobb összeget kapjon a gazdaság fellendítése érdekében, ezért fogok ott küzdeni az országot képviselő csapattal együtt” – tette hozzá az államfő.

Az elmúlt 24 órában ismét több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, így szerdán meghaladta a tízezret az azonosított aktív esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 18 440 teszt kiértékelése nyomán 641 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 34 226-ra emelkedett a járvány hazai megjelenése óta regisztrált fertőzések száma. Közülük 22 049-et gyógyultnak nyilvánítottak, az utóbbi napon elhunyt 21 fertőzöttel pedig 1952-re emelkedett a járvány  áldozatainak száma.

A jelenleg nyilvántartott 10 225 aktív koronavírusos eset közül 2106 tünetmentes fertőzöttet tíz nap után miniszteri rendelet alapján, 727 fertőzött pácienst pedig saját kérésére engedtek ki a kórházból.

A járvány első áprilisi tetőzésekor 356 esetig emelkedett a napi új megbetegedések kéthetes átlaga. Ez a mutató június elejéig 165-re csökkent, azóta pedig az óvintézkedések lazítása nyomán újból növekedésnek indult. Most már az utóbbi két hét adatai alapján a napi 467 megbetegedés számít átlagosnak, de az utóbbi héten a napi új esetszám már négy alaklommal is meghaladta a 600-at.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Női olimpiai kvalifikációs ...
VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...
Koronavírus – Kolozs megyében ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ