Iohannis: Jelenleg nem áll szándékomban elutasítani a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvény kihirdetését
krisztabb
krisztabb
Vissza

Iohannis: Jelenleg nem áll szándékomban elutasítani a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvény kihirdetését

Nem áll szándékában elutasítani a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény kihirdetését, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök csütörtökön, a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

„A törvénytervezet eljutott hozzám, január 18-a a kihirdetési határidő. Jelenleg nem áll szándékomban elutasítani kihirdetését. A kormánynak megoldásokat kell találnia ebben az ügyben”, jelentette ki Iohannis, akit az Agerpres idéz.

Ugyancsak csütörtökön került nyilvánosságra a Romániai Középiskolások Szülői Szövetségének az állásfoglalása, amelyben arra kérik az Orban-kormányt, ne akadályozza a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló parlamenti döntés gyakorlatba ültetését.

Az aláírók kifejtik, tisztában vannak azzal, hogy a költségvetés nem feneketlen zsák, de azt is látni kell, hogy az elmúlt 30 évben elsősorban az oktatáson, a gyermekeken csattant az ostor a megszorítások miatt, miközben a parlamenti képviselők bérére, vagy a speciális nyugdíjakra valahogy mindig kerül anyagi fedezetáll a felháborodott hangú közleményben.

A hivatalos adatokból kiderül: Romániában a kiskorúak több mint egyharmada (32 százaléka) a szegénységi küszöb alatt él, 150.000 gyermek gyakorlatilag éhesen fekszik le, mert a szülei nem tudnak számára tisztességes életkörülményeket biztosítani. Ezzel Románia a gyermekszegénység tekintetében a szomorú európai toplistát vezeti, írják.

A dokumentum szerint a gyermeknevelési segély megkétszerezésének hosszútávon érezhető lesz a hatása a demográfiai mutatókban, hozzájárulhat a fejlett nyugati országokba kivándorlók számának csökkenéséhez.

Ludovic Orban kormányfő hétfőn még úgy nyilatkozott: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja ugyan a gyermekpénz növelését, de csak akkor, ha ez fenntartható; jelenleg azonban nincs pénz ennek növelésére – mondta.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ